In premiera mondiala, o tanara din China a fost vindecata de diabet de tip 1 in urma unui transplant de celule stem reprogramate

externe

diabet, vindecat, celule stem, reprogramate

In premiera mondiala, o persoana care suferea de diabet de tip 1 a fost vindecata, in urma unui transplant de celule stem reprogramate. Pancreasul acesteia a inceput sa produca, in mod independent, insulina.

Cercetarea a fost publicata in revista Cell, iar persoana implicata a fost o femeie in varsta de 25 de ani. Interventia a avut loc in iunie anul trecut si a fost facuta de o echipa de cercetatori de la Universitatea Peking din Beijing. La mai putin de trei luni dupa aceea, organismul tinerei a inceput sa produca suficienta insulina, fara a avea nevoie de suplimente, si a mentinut nivelul de secretie mai bine de un an.

Anterior transplantului, echipa a realizat mai multe teste. Mai concret, a extras celule de la trei persoane cu diabet de tip 1 si le-au adus la o stare pluripotenta in care puteau fi “transformate” in orice tip de celule din organism. Mai departe, grupul a folosit celulele pentru a genera grupuri de insule pancreatice cu celule ce produc insulina, la soareci si primate.

Folosind aceeasi tehnica, in iunie 2023, au injectat echivalentul a aproximativ 1,5 milioane de insule in muschii abdominali ai tinerei, unde pot fi mai bine monitorizati cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica. Despre ea, a fost dezvaluit doar ca traieste in Tianjin. Intr-o discutie cu redactorii revistei Nature, le-a declarat ca, la un an dupa ce a primit transplantul, mananca produse care contin zahar.

“Rezultatele sunt remarcabile”, a afirmat Jay Skyler, endocrinolog la Universitatea din Miami, care nu a fost implicat in studiu. El atras atentia ca interventia trebuie repetata pe alte persoane cu diabet de tip 1, iar evolutia femeii trebuie urmarita pe perioade mai lungi de timp, de exemplu cinci ani.

Studiul a fost precedat de un altul al unui grup de cercetatori din Shanghai, care in aprilie a anuntat ca a efectuat cu succes un transplant de insule pancreatice la un barbat in varsta de 59 de ani cu diabet de tip 2. Insulele au fost, totodata, derivate din celule stem reprogramate prelevate din propriul organism.

De altfel, cele doua cercetari sunt printre putinele care exploreaza folosirea celulelor stem in tratarea diabetului, care afecteaza o jumatate de miliard de oameni la nivel global, potrivit statisticilor citate de revista Nature. Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, in care pancreasul nu poate produce suficienta insulina sau aceasta nu este utilizata cum trebuie, conditie numita rezistenta la insulina. In cazul diabetului de tip 1, insulele pancreatice sunt atacate si nu pot produce insulina.

Transplantul de insule poate trata boala, dar nu exista suficienti donatori pentru toti pacientii. Totodata, acestia din urma trebuie sa utilizeze medicamente imunosupresoare pentru a impiedica organismul sa respinga tesutul. Celulele stem, in schimb, pot fi folosite pentru orice tesut din organism si pot fi pastrate in laborator pe termen nelimitat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: