Analiza Strategie Grain: Romania va avea cea mai slaba recolta de floarea-soarelui din ultimii 15 ani – uleiul s-ar putea scumpi masiv

news

floarea-soarelui, Romania, recolta slaba, ulei, scumpiri

Analistii firmei de consultanta Strategie Grains si-au redus estimarile referitoare la recolta Uniunii Europene de seminte de floarea soarelui din acest an, in principal din cauza evolutiilor meteo nefavorabile din Europa de Est, si totodata si-au redus si estimarile referitoare la recolta de rapita, pentru a cincea luna consecutiv.

Firma de consultanta se astepta ca in acest an cele 27 de state membre UE sa recolteze o cantitate de 8,9 milioane de tone de seminte de floarea soarelui, cu 400.000 de tone mai putin decat estima in urma cu o luna, si cu mult sub cele 9,8 milioane de tone recoltate in 2023.

„Pe masura ce recoltatul avanseaza, se confirma o productie dezastruoasa de seminte de floarea soarelui, performantele fiind asteptate sa fie cele mai mici din ultimii 15 ani in Bulgaria si Romania”, informeaza firma de consultanta intr-un raport publicat vineri.

Saptamana trecuta, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE si-a redus si el estimarile referitoare la recolta de floarea soarelui, dar nu a avansat o cifra concreta.

De asemenea, productia de rapita a UE ar urma sa coboare pana la 16,7 milioane de tone, de la 16,9 milioane de tone cat se estima anterior, ceea ce ar fi cu peste 16,5% sub recolta de anul trecut, revizuirea afectand in principal Germania, a precizat Strategie Grains.

In aceste conditii, firma de consultanta prognozeaza o noua crestere masiva a preturilor la floarea soarelui si rapita, din cauza deficitului substantial care se prefigureaza in UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: