Constructor turc condamnat la 865 de ani de inchisoare pentru prabusirea unui imobil la cutremurul din 2023. Si-au pierdut viata atunci 96 de oameni

news

Un antreprenor responsabil pentru constructia unui imobil din sudul Turciei, in care 96 de persoane si-au pierdut viata dupa puternicul seism din 6 februarie 2023, a fost condamnat vineri la 865 de ani de inchisoare, a transmis agentia de presa turca Anadolu.

Cladirea de 14 etaje, situata in marele oras Adana, s-a prabusit in urma cutremurului de pamant din 2023, cutremur cu magnitudinea de 7,8, care a ucis peste 53.500 de persoane in Turcia si aproape 6.000 in Siria. Un singur locatar din acea cladire a supravietuit.

Antreprenorul in cauza, Hasan Alpargun, condamnat vineri pentru „uciderea si ranirea mai multor persoane cu posibila intentie”, a fugit, initial, in Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN) chiar in ziua cutremurului, predandu-se Politiei mai apoi o saptamana mai tarziu.

Prabusirea acelui bloc de locuinte, construit inca din 1975, a provocat o serie de intrebari in contextul in care orasul Adana, situat la mai putin de 200 de kilometri distanta de epicentrul seismului, a fost in mare parte ocolit de efectele cutremurului. Cu atat mai mult cu cat restul blocurilor din ansamblul de caldiri au ramas in picioare.

Pe parcursul procesului, expertii au evidentiat deficiente grave in constructia stalpilor care ar fi trebuit sa sustina cladirea, precum si privind calitatea betonului utilizat.

Antreprenorul s-a aparat afirmand ca proiectul constructiei fusese aprobat de autoritatile turce.

Alpargun a sustinut ca a facut un studiu la sol inainte de a construi cladirea si a sustinut urmatoarele:

„Am construit un bloc de locuinte conform legii. L-am construit conform Regulamentului cutremur din 1975. Proiectul a fost complet si fara cusur. Am primit autorizatia de constructie a imobilului. Cladirea nu a fost afectata la cutremurul de la Ceyhan din 1998.”

Peste 260 de persoane implicate in constructia cladirilor care s-au prabusit in timpul seismului din februarie 2023 au fost arestate in saptamanile de dupa cutremur, unele in timp ce incercau sa fuga din Turcia.

Mai multe procese au fost deschise in intreaga tara, in cadrul carora sunt judecati proprietari si constructori.

(Foto: x.com/bizadanaliyik)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: