Germania: Infrangere majora pentru extremistii AfD in parlamentul din Turingia, desi au castigat alegerile in acest land

externe

Parlamentul din landul Turingia, din estul Germaniei, a ales un membru al CDU ca nou presedinte. AfD, de extrema dreapta, care a castigat cele mai multe locuri, a fost blocata de toate celelalte partide sa-si asume acest rol, potrivit DW.

Parlamentul l-a ales sambata pe Thadaus Konig, de la Uniunea Crestin Democrata (CDU), ca nou presedinte. Presedintele prezideaza parlamentul si are puterea de a convoca parlamentarii in sesiune in orice moment.

Konig a concurat pentru functia de presedinte impotriva propunerii AfD (Alternativa pentru Germania), de extrema dreapta, Wiebke Muhsal. Konig a reusit sa obtina o majoritate de 54 din 88 de locuri, care includ membri ai partidelor de centru si de extrema stanga.

AfD s-a clasat pe primul loc la alegerile regionale de pe 1 septembrie din Turingia, strangand aproape 33% din voturi. Intre timp, CDU a ajuns pe locul al doilea la acele alegeri, cu aproape 24% din voturi.

In urma votului de la 1 septembrie, AfD a reusit sa castige peste o treime din toate locurile din parlamentul Turingiei. AfD a avut astfel prioritate in prezentarea unui candidat la presedintia Parlamentului, desi celelalte partide au promis ca il vor bloca pe candidatul de extrema-dreapta la aceasta functie.

Joi, parlamentarii s-au reunit pentru a alege presedintele, dar sesiunea s-a terminat in haos.

Cel mai in varsta deputat al parlamentului, membrul AfD in varsta de 73 de ani, Jurgen Treutler, a prezidat sesiunea, dar a refuzat sa permita altor parlamentari sa vorbeasca sau sa propuna candidati pentru aceasta functie.

CDU s-a plans de obstructionarea lui Treutler si apoi s-a adresat curtii constitutionale din Turingia. Curtea s-a pronuntat impotriva AfD, deschizand calea pentru CDU sa-l propuna pe Konig.

AfD din Turingia este desemnata drept „extremista” de catre agentia de informatii interna a Germaniei. Liderul AfD din Turingia, Bjorn Hocke, a facut si el numeroase declaratii controversate si chiar a criticat amintirea Holocaustului de catre Germania.

In prezent, CDU incearca sa formeze un guvern in Turingia, negociind cu Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stanga si cu Alianta Sahra Wagenknecht (BSW), populista de stanga, anti-imigratie, ocolind AfD.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: