O femeie in varsta de 80 de ani, finalista la competitia Miss Univers din Coreea de Sud

life

Choi Soon-hwa, o femeie in varsta de 80 de ani, nascuta cu aproape un deceniu inainte ca primul concurs Miss Univers sa aiba loc in 1952, ar putea acum sa intre in istorie drept cea mai in varsta participanta la concurs. La inceputul acestei luni, ea a fost prezentata ca finalista in competitia anuala Miss Univers. Luni, Choi se va infrunta cu alte 31 de concurente pentru coroana si va avea sansa de a reprezenta Coreea de Sud la finala Miss Univers din Mexic din luna noiembrie, potrivit CNN.

„Vreau sa uimesc lumea. ‘Cum de o doamna de 80 de ani este atat de sanatoasa? Cum si-a intretinut corpul? Care este dieta ei?’ Cand imbatranesti, te ingrasi… Asadar, vreau sa arat ca putem trai sanatos chiar si cand imbatranim”, a spus ea pentru CNN.

Timp de zeci de ani, Organizatia Miss Univers a impus restrictii stricte de varsta limitand participarea la femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 28 de ani. Dar din 2024, pe fondul cererilor tot mai mari de modernizare, limita superioara de varsta a fost ridicata. Anul trecut, organizatia a actualizat si criteriile de eligibilitate pentru a elimina o interdictie de lunga durata asupra femeilor insarcinate sau a mamelor si a femeilor care sunt – sau au fost vreodata – casatorite.

Concursurile Miss Univers la nivel national, desi nu toate administrate direct de Organizatia Miss Univers, au fost obligate sa urmeze exemplul. Anul acesta, Lorraine Peters, in varsta de 58 de ani, si Alejandra Marisa Rodriguez, in varsta de 60 de ani, au participat la Miss Univers Canada si, respectiv, la Miss Univers Argentina, desi niciuna nu a ajuns in finala din noiembrie.

„Acum, ca restrictia de varsta a fost ridicata, am spus ca trebuie sa incerc”, a spus Choi.

Pregatita sa fie cea mai in varsta persoana care a participat vreodata la un concurs national Miss Univers, Choi – in cazul in care ar lua titlul si ar merge in Mexic – ar avea de peste doua ori varsta urmatoarei finaliste (Beatrice Njoya, in varsta de 40 de ani, din Malta este in prezent cea mai in varsta participanta confirmata si mama a trei copii, desi cateva tari inca nu si-au selectat inca participanta).

Organizatorii Miss Universe Korea au anuntat competitia din acest an sustinand in materiale promotionale ca „varsta nu conteaza cand vine vorba de vis”. De asemenea au eliminat segmentul de costum de baie.

Luni, Choi va participa la un concurs de canto, iar alte finaliste vor interpreta dansuri sau vor prezenta haine traditionale coreene cunoscute sub numele de „hanbok”. Castigatoarea Miss Universe Coreea va fi decisa printr-un sistem de punctaj care ia in considerare votul online si evaluarile arbitrilor, despre care Choi a spus ca apreciaza atat „frumusetea exterioara, cat si pe cea interioara”.

Concursurile coreene au fost criticate in ultimii ani pentru ca promoveaza o idee singulara a frumusetii, despre care detractorii spun ca este intarita de apelarea la chirurgia estetica. Aceasta de obicei nu este restrictionata de organizatori.

In timp ce concursul de luni marcheaza debutul lui Choi la concurs, ea si-a facut deja un nume in lumea modei coreene. Dupa ce la 50 de ani s-a angajat ingrijitoare la spital, la varsta de 72 de ani a devenit model. Si-a facut debutul in Saptamana modei de la Seul, la varsta de 74 de ani. De atunci, a aparut in editiile coreene ale revistelor, inclusiv Harper’s Bazaar si Elle si a aparut in reclame pentru marci poplare precum cea pentru berea sud-coreeana Cass.

Cu o rata a natalitatii in scadere rapida, Coreea de Sud este printre tarile cu cel mai rapid imbatranire din lume. La inceputul acestui an, numarul sud-coreenilor in varsta de 65 de ani sau peste a depasit pentru prima data 10 milioane, reprezentand aproape 20% din populatie. Se preconizeaza ca aceasta cifra va creste la 36,7% – mai mare decat orice alta tara – pana in 2044, conform prognozelor guvernamentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: