A castigat degeaba alegerile. Partidele din Austria se unesc impotriva extremistului Herbert Kickl, al carui partid s-a clasat pe primul loc in alegeri

externe

Herbert Kickl

Liderii partidelor politice austriece s-au unit pentru a respinge ideea formarii unei coalitii cu liderul Partidului Libertatii (FPO) de extrema-dreapta, Herbert Kickl, dupa ce FPO a iesit pe primul loc la alegerile parlamentare de duminica, relateaza Reuters, citata de news.ro.

Proiectiile au aratat ca FPO a castigat pentru prima data si cu cea mai mare cota de voturi din istoria sa. Cea mai urmarita proiectie, realizata de institutul de sondare Foresight pentru ORF, plasa FPO la 28,9 %, pe baza numararii a 82,8 % din buletinele de vot, Partidul Popular conservator (OVP) fiind al doilea, cu 26,3 %.

FPO ar trebui sa formeze o coalitie cu unul sau mai multe partide pentru a-si asigura o majoritate parlamentara si a construi un guvern stabil, dar atunci cand liderii partidului au avut o discutie la ORF duminica seara, niciun potential partener nu si-a manifestat disponibilitatea.

„Nu va vreau in guvern si imi mentin pozitia”, a declarat liderul partidului liberal Neos, aflat pe locul patru, Beate Meinl-Reisinger, adresandu-se direct lui Kickl. „Pur si simplu cred ca nu ar fi bine pentru tara noastra”.

Dintre cele patru partide parlamentare, altele decat FPO, trei au exclus de mult timp o coalitie cu acesta. Doar partidul de guvernamant OVP a lasat usa deschisa unei astfel de coalitii, desi liderul OVP, Karl Nehammer, a declarat ca partidul sau nu se va alatura unui guvern in care ar face parte Kickl, lucru pe care l-a repetat dupa publicarea rezultatelor.

Liderul social-democratilor, Andreas Babler, a facut, de asemenea, apel la o alianta impotriva FPO.

Kickl a spus ca acestia ar trebui sa-si puna la indoiala credibilitatea democratica.

„Cred ca este ceva ce nu ati inteles, si acest lucru este valabil atat pentru Karl Nehammer, cat si pentru dumneavoastra”, i-a raspuns el lui Meinl-Reisinger de la Neos. „Puteti sa va continuati atacurile in directia mea, dar uitati ceva. Ma aflu aici doar in calitate de ambasador si de reprezentant al multor, multor alegatori din aceasta tara.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: