Papa Francisc a criticat atacurile militare lansate „dincolo de moralitate”, facand aluzie la recentele raiduri israeliene in Liban

externe

papa, lipsa de moralitate, razboi, Israel, Liban, atacuri

Papa Francisc a criticat atacurile militare, care in opinia sa merg „dincolo de moralitate”, relateaza Reuters, citand un raspuns al sefului Bisericii Romano-Catolice la o intrebare despre atacurile aeriene israeliene din Liban, care l-au ucis pe liderul „Hezbollah” Hassan Nasrallah.

In timpul zborului de intoarcere din Belgia la Roma, pontiful a declarat ca tarile nu pot „trece granitele” in utilizarea fortelor sale militare. „Chiar si in razboi exista o morala care trebuie pastrata”, a declarat el.

„Razboiul este imoral. Dar regulile razboiului ii confera o anumita moralitate”, considera Papa, in varsta de 87 de ani. „Apararea trebuie sa fie intotdeauna proportionala cu ofensiva. Atunci cand exista ceva disproportionat, se observa o tendinta de dominatie care depaseste limitele moralitatii.

Liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume face adesea apel la incetarea conflictelor violente, dar de obicei incearca sa nu para ca defineste cine este agresorul. In ultimele saptamani, el a fost mai deschis cu privire la actiunile militare ale Israelului in razboiul in curs impotriva Hamas.

Francisc a declarat ca „in fiecare zi” vorbeste la telefon cu membrii unei parohii catolice din Gaza. El a spus ca enoriasii ii povestesc despre conditiile de pe teren, precum si despre „cruzimea care se intampla acolo”.

Papa a mai spus ca victimele abuzurilor sexuale comise de preotii catolici din Belgia merita mai multe compensatii financiare, numind sumele de pana acum „prea mici”, potrivit Reuters. In timpul vizitei sale in Belgia, liderii politici ai tarii l-au indemnat pe pontif sa ia masuri mai concrete pentru a aborda abuzurile sexuale comise de clerici.

De asemenea, Francisc a reafirmat angajamentul Bisericii Catolice de a ajuta victimele. „Trebuie sa avem grija de cei care au fost abuzati si sa pedepsim abuzatorii”, a subliniat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: