Eveniment unic in viata: o stea din constelatia Corona Borealis se va transforma intr-o supernova in urmatoarele saptamani, devenind mai luminoasa decat Steaua Polara

externe

supernova, Corona Borealis, stralucire, Steaua Polara, explozie

Observatorii de stele si astronomii din intreaga lume continua sa priveasca spre constelatia Corona Borealis, aflata la 3 000 de ani-lumina de Pamant, unde se asteapta ca o stea moarta de mult timp sa se reaprinda intr-o explozie atat de puternica incat va depasi  pentru scurt timp stralucirea lui Polaris –  Steaua Polara.

„Cadavrul” stelar s-a aprins ultima data in urma cu aproape 80 de ani si nu se va reaprinde timp de inca 80 de ani, ceea ce face ca aceasta experienta sa fie unica in viata.

Deja ramasita stelara, o pitica alba numita T Coronae Borealis care se hraneste cu materie de la o stea gigantica rosie din apropiere, a dezvaluit o scadere a luminozitatii care „este chiar deasupra” celei care a precedat explozia sa anterioara din 1946.

Astronomii nu stiu inca sigur care este cauza scaderii, dar spun ca este doar o chestiune de timp pana cand nova isi va satisface foamea si va exploda intr-o nova spectaculoasa. „Stim ca va exploda – este foarte evident”, a declarat Edward Sion, profesor de astronomie si astrofizica la Universitatea Villanova din Pennsylvania, pentru Space.com.

Evenimentul remarcabil este un rasfat nu doar pentru privitorii cerului. Astronomii au alocat timp pretios la bordul unei serii de telescoape terestre si spatiale pentru a cataloga toate detaliile posibile si pentru a afla mai multe despre nove, a caror dinamica ramane neclara datorita doar catorva explozii catalogate de-a lungul deceniilor.

T Coronae Borealis sau T Cor Bor apartine unui club de elita de zece nove recurente cunoscute in Calea Lactee, galaxia noastra, oferind astronomilor un loc rar in primul rand pentru a studia indeaproape un „cadavru” stelar in timp ce devoreaza material pana la punctul in care cedeaza, revenind astfel intr-o explozie violenta.

Imediat ce nova erupe, razele gamma vor creste vertiginos, alaturi de un varf similar al luminozitatii nova, permitand astronomilor sa descifreze cat de fierbinte devine materialul imediat dupa eruptie si cat de repede se indeparteaza acel material de pitica alba. Astronomii sunt, de asemenea, nerabdatori sa afle mai multe despre modul in care undele de soc vor strabate spatiul in momentele urmatoare exploziei, ale caror particularitati nu sunt foarte bine intelese.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: