Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski este convins ca Vladimir Putin „se teme” sa foloseasca armele nucleare fiindca „tine prea mult la viata lui”

externe

Volodimir Zelenski, arme nucleare, Putin, tine, la viata lui

Intr-un interviu acordat Fox News, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si-a exprimat scepticismul cu privire la amenintarile nucleare continue ale presedintelui rus Vladimir Putin pe tot parcursul razboiului la scara larga, afirmand ca Putin „tine prea mult la viata lui” si, prin urmare, este probabil ca se teme sa foloseasca arme nucleare.

„Nimeni nu stie ce este in capul lui”, a spus Zelensky in interviu, care a fost postat pe canalul oficial Youtube al presedintelui. „Ar putea folosi arme nucleare impotriva oricarei tari in orice moment sau nu. Dar nu cred ca o va face”.

De la lansarea invaziei la scara larga, Rusia a invocat in mod repetat amenintarea arsenalului sau nuclear pentru a descuraja sprijinul militar occidental pentru Ucraina.

Armata rusa va fi in masura sa „determine conditiile” pentru utilizarea armelor nucleare, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusa controlata de stat la 29 septembrie.

„(Armata) monitorizeaza indeaproape ce arme sunt utilizate si cum. Ei sunt cei care inregistreaza implicarea directa a tarilor din colectivul occidental in (razboiul din) Ucraina si nu isi vor diminua atentia”, a declarat Peskov.

Peskov a continuat sa acuze statele membre NATO pentru ca au ajutat Ucraina in efortul sau de razboi impotriva Rusiei, sustinand ca acest lucru „a facut necesara ajustarea atat a doctrinei nucleare, cat si a fundamentelor politicii de stat in domeniul descurajarii nucleare”.

Intr-un discurs adresat Adunarii Generale a ONU la 28 septembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca Ucraina si aliatii sai occidentali nu ar trebui sa incerce „sa lupte cu o putere nucleara”.

Observatiile lui Lavrov vin la cateva zile dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a propus revizuiri ale doctrinei nucleare a Moscovei in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Putin a anuntat ca Rusia ar putea raspunde la atacurile cu rachete conventionale cu arme nucleare si a indicat ca Moscova ar trata orice atac sustinut de o tara cu arme nucleare ca pe un atac coordonat.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: