Marea Britanie inchide astazi ultima sa centrala pe carbune: „Vrem sa devenim o superputere in domeniul energiei curate”

pagina verde

poluare, gaz de sera, mediu

Marea Britanie isi ia ramas bun de la carbune: dupa mai bine de 140 de ani, britanicii nu mai produc energie electrica din carbune. Ultima centrala electrica pe carbune din Ratcliffe-on-Soar, la sud-vest de Nottingham, va fi in functiune pentru ultima data luni. Acest lucru face ca Regatul Unit sa fie prima tara industriala bogata care a eliminat treptat carbunele, relateaza Der Spiegel.

Lucratorii din domeniul carbunelui pot fi mandri ca au alimentat tara de mai bine de 140 de ani, a declarat secretarul pentru Energie, Michael Shanks, al Partidului Laburist, care se afla la guvernare de la inceputul lunii iulie.

„Era carbunelui se poate sfarsi, dar o noua era a locurilor de munca bune in sectorul energetic este abia la inceput pentru tara noastra”, a spus el. Acestea includ energia eoliana si noile tehnologii, cum ar fi captarea si stocarea carbonului.

„Aceasta activitate va contribui la consolidarea securitatii si independentei noastre energetice, la protejarea familiilor de cresterile internationale ale preturilor combustibililor fosili si, prin urmare, la crearea de locuri de munca si la combaterea schimbarilor climatice”, a spus Shanks. Marea Britanie ar trebui sa devina „o superputere in domeniul energiei curate”, a mai spus el.

Cu 100 de ani in urma, aproape toata energia electrica din Marea Britanie era generata prin arderea carbunelui. Astazi, carbunele joaca cu greu un rol: in 2023, ponderea sa in mixul energetic era de 1,3 la suta. Faptul ca Marea Britanie elimina treptat carbunele mult mai devreme decat Germania este posibil si pentru ca tara continua sa se bazeze pe energia nucleara pentru a genera energie. In Germania, eliminarea carbunelui a fost convenita pentru 2038. Guvernul semafoarelor planuise sa inainteze data pana in 2030 „in mod ideal”.

De la deschiderea primei centrale electrice in 1882, centralele britanice pe carbune au ars un total de 4,6 miliarde de tone de carbune si au emis 10,4 miliarde de tone de dioxid de carbon (CO₂) – mai mult decat au produs vreodata majoritatea tarilor din toate sursele, potrivit datelor. portalul climatic Carbon Brief.

„Suntem cu mult inainte cand vine vorba de carbune”, a declarat consilierul guvernului britanic pentru clima, Chris Stark, pentru Times. „Cu mult inaintea altor economii din G7”, a continuat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: