Victor Orban nu are liniste. Cere Chinei si Braziliei sa i se alature pentru pune in practica planul sau de pace privind Ucraina

externe

Viktor Orban

In ciuda criticilor dure pentru eforturile sale anterioare de mediere, prim-ministrul Ungariei Viktor Orban nu pare sa se descurajeze – si este din nou ocupat cu reunirea tarilor lumii pentru a promova planul sau de pace pentru Ucraina, relateaza Euronews.

In timpul Adunarii Generale a ONU de saptamana trecuta, liderul ungar a cerut Chinei si Braziliei sa i se alature in organizarea unui summit de pace care sa aduca Moscova si Kievul la masa negocierilor.

La summit ar putea participa si lideri ai Frantei si ai Elvetiei, a relatat agentia elvetiana Weltwoche, care a vorbit cu Orban la New York.

„Mortile trebuie sa inceteze”, a spus Orban, explicand ca negocierile sale intense cu Beijingul si Brazilia au adus un impuls reinnoit pentru ceea ce el vede drept pace cu Rusia, dupa ce incercarile sale de a-l convinge pe presedintele ucrainean Volodimir Zelenski ca ramane fara timp au esuat.

Imediat dupa ce tara central-europeana a preluat presedintia UE in iunie, Orban a plecat intr-un turneu mondial de pace la Kiev, Moscova si Beijing, suparandu-i pe omologii sai europeni cu rolul sau autoproclamat de ambasador-negociator itinerant al Europei.

Kievul a respins orice posibilitate de a dezbate pacea cu Kremlinul care nu include retragerea completa a trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, pe care Moscova a anexat-o in timpul primei invazii din 2014.

Kievul – care considera ostile propunerile constante ale lui Orban – se afla intr-o incercare proprie de pace prin victorie si ar putea sa nu aiba niciun interes sa asculte cererile lui Putin in curand.

Zelenski a declarat miercurea trecuta la Adunarea Generala a ONU ca nu exista nicio alternativa la formula de pace pe care a prezentat-o ​​in urma cu doi ani, in timp ce a continuat sa discute planul sau pentru victorie care ar forta Moscova sa puna capat razboiului in conditiile Ucrainei.

„Orice incercare paralela sau alternativa de a cauta pacea reprezinta, de fapt, eforturi de a atinge o pauza in loc de a pune capat razboiului”, a spus Zelenski, indemnand natiunile sa „puna presiune” asupra Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: