Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Nu este normal ca Europa de Est sa plateasca mai mult la energie decat Europa de Vest, solicitam Comisiei Europene un tratament corect”

news

Sebastian Burduja, energie, pret, Europa de Est, egal, Europa de Vest

Nu este normal ca Europa de Est sa plateasca pentru energie preturi mult mai mari decat Europa de Vest, asa cum s-a intamplat in ultimele luni, si de aceea am solicitat Comisiei Europene (CE) un tratament corect si o uniunea energetica functionala, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Asa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alaturi de omologii din Grecia si Bulgaria, un tratament corect si o uniune energetica functionala. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est sa plateasca pentru energie preturi mult mai mari decat Europa de Vest, asa cum s-a intamplat recurent in ultimele luni. Sunt doua cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria si Slovacia), ceea ce face ca energia ieftina produsa in Vest sa se opreasca, practic, in Austria si Slovacia; si cererea suplimentara de energie din Republica Moldova si Ucraina, care pune o presiune aditionala pe preturile din regiunea noastra.

Am spus-o si ieri la Varsovia, clar si raspicat: respectam obligatiile europene comune ale pietei unice, dar cerem drepturi egale. Fara energie sigura si accesibila nu poate exista dezvoltare. De pretul energiei depind bunastarea cetatenilor nostri si competitivitatea economiei, salariile si locurile de munca. De aceea ne-am straduit in ultimii ani sa mentinem preturile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechitatile de pe piata europeana a energiei”, a precizat Burduja.

Potrivit oficialului, la solicitarea Romaniei, Greciei si Bulgariei, care a fost deja acceptata de Comisia Europeana, „vom prezenta situatia si vom cere masuri la urmatoarea reuniune a ministrilor Energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie”, pentru ca „adevarul trebuie spus, iar Romania nu va tacea in fata nedreptatilor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: