Ce fel de rachete a lansat Iranul improtriva Israelului. Teheranul se lauda ca a folosit si racheta hipersonica Fattah-1, insa americanii si israelienii au descoperit altceva

analize

racheta iran

Iranul a declansat cel mai mare atac al sau asupra Israelului, lansand 180 de rachete balistice, marti noapte, dintre care majoritatea au fost interceptate de apararea antiracheta folosita de Israel, Statele Unite si Iordania, potrivit guvernelor acestor tari.

Atacul aerian, mult mai grav decat cel similar din aprilie, a ridicat miza in acest moment extrem de tensionat in Orientul Mijlociu, pe masura ce un conflict regional periculos ia amploare.

CNN a realizat o analiza succinta legata de rachetele balistice ale Iranului si de sistemele defensive utilizate de fortele israeliene si de alte forte din regiune.

Rachetele Iranului

Teheranul dispune de mii de rachete balistice si de croaziera cu diferite raze de actiune, conform unui raport din 2021 al Missile Threat Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS).

Cifrele exacte pentru fiecare tip de racheta nu sunt cunoscute. Dar generalul Kenneth McKenzie din Fortele Aeriene ale SUA a declarat Congresului in 2023 ca Iranul are „peste 3.000” de rachete balistice, potrivit unui raport din acest an al site-ului Iran Watch de la Wisconsin Project on Nuclear Arms Control.

Traiectoriile rachetelor balistice le poarta in afara sau aproape de limitele atmosferei terestre.

Expertii in armament care au analizat atacul de azi-noapte au declarat pentru CNN ca Iranul a folosit variante ale rachetei balistice Shahab-3. Shahab-3 este baza pentru toate rachetele balistice iraniene cu raza medie de actiune care utilizeaza un propulsor lichid, potrivit lui Patrick Senft, coordonator de cercetare la Armament Research Services (ARES).

Missile Threat Project afirma ca Shahab-3 a intrat in serviciu in 2003, poate transporta un focos de 760 pana la 1.200 de kilograme si poate fi lansat de la lansatoare mobile, precum si din silozuri.

Iran Watch afirma ca cele mai noi variante ale Shahab-3, rachetele Ghadr si Emad, au precizii de pana la 300 de metri fata de tintele vizate.

Mass-media iraniana a transmis ca Teheranul a folosit si o racheta noua, Fattah-1, in atacuri. Teheranul descrie Fattah-1 ca fiind o racheta „hipersonica” – ceea ce inseamna ca se deplaseaza cu Mach 5, sau de cinci ori viteza sunetului (aproximativ 6.100 de kilometri pe ora).

Analistii subliniaza insa ca aproape toate rachetele balistice ating viteza hipersonica in timpul zborului, in special atunci cand plonjeaza spre tintele lor.

Termenul „hipersonic” este adesea folosit pentru a se referi la ceea ce se numeste vehicule de planare hipersonice si rachete de croaziera hipersonice, arme foarte avansate care pot manevra la viteza hipersonica in interiorul atmosferei terestre. Acest lucru face ca astfel de arme sa fie extrem de greu de doborat. Fattah-1 nu este niciuna dintre acestea, potrivit lui Fabian Hinz, cercetator la Institutul International pentru Studii Strategice.

Hinz spune ca Fattah-1 pare sa aiba un focos pe un „vehicul de reintrare manevrabil”, care ii permite sa faca ajustari pentru a evita apararea antiracheta in timpul unei scurte portiuni din picajul sau catre tinta. Totusi, aceasta capacitate ar fi o imbunatatire fata de rachetele anterioare ale Iranului, spune Hinz.

Dar analistii au fost sceptici ca Iranul ar fi folosit noua racheta, marti noapte. „Este una dintre cele mai noi rachete balistice ale lor si au multe de pierdut daca o folosesc”, a declarat Trevor Ball, un fost tehnician superior in domeniul munitiilor explozive pentru armata SUA. „Israelul si-ar face o idee despre capacitatile sale doar daca ar fi folosita. Exista, de asemenea, sansa ca aceasta sa nu functioneze, oferind Israelului o idee si mai buna despre capacitatile sale. E doar propaganda gratuita, nu risca nimic spunand ca a fost folosita.”

Apararea antiracheta a Israelului

Israelul opereaza o serie de sisteme pentru a bloca atacurile de la rachete balistice cu traiectorii care le scot din atmosfera. O atentie deosebita a fost acordata sistemului sau Iron Dome, extrem de eficient, care este utilizat pentru a combate rachetele.

Insa Iron Dome este nivelul inferior al sistemului de aparare antiracheta al Israelului si nu ar fi fost utilizat pentru a combate rachetele balistice lansate marti noapte, potrivit Organizatiei de aparare antiracheta (IMDO) a tarii.

Urmatoarea treapta pe scara apararii antiracheta este David’s Sling, care protejeaza impotriva amenintarilor cu raza scurta si medie de actiune, potrivit IMDO.

David’s Sling, un proiect comun al RAFAEL Advanced Defense System din Israel si al gigantului american din domeniul apararii Raytheon, foloseste interceptori cinetici hit-to-kill Stunner si SkyCeptor pentru a elimina tinte aflate la o distanta de 300 de kilometri, potrivit Missile Threat Project de la CSIS.

Deasupra David’s Sling se afla sistemele israeliene Arrow 2 si Arrow 3, dezvoltate impreuna cu Statele Unite.

Arrow 2 utilizeaza focoase cu fragmentare pentru a distruge rachetele balistice in faza lor terminala – cand se indreapta spre tinta – in atmosfera superioara, potrivit CSIS.

Arrow 2 are o raza de actiune de 90 km si o altitudine maxima de 51 km, potrivit Missile Defense Advocacy Alliance, care a numit Arrow 2 o imbunatatire a sistemului american de aparare antiracheta Patriot.

Acum, Arrow 3 utilizeaza tehnologia hit-to-kill pentru a intercepta rachetele balistice in spatiu, inainte ca acestea sa reintre in atmosfera in drumul lor spre tinte.

In timpul atacului de marti noapte, armata americana a declarat ca a lansat cel putin 12 munitii antiracheta impotriva rachetelor iraniene care se apropiau.

Raspunsul SUA a venit de la distrugatoarele cu rachete ghidate ale Marinei USS Cole si USS Bulkeley, care operau in estul Marii Mediterane, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, general-maior Pat Ryder.

Pentagonul nu a precizat ce interceptoare a  folosit, dar distrugatoarele americane sunt echipate cu sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice Aegis, cu rachete interceptoare care pot lovi si distruge rachetele balistice care sosesc in fazele lor intermediare sau terminale.

Fortele aeriene ale Iordaniei au interceptat, de asemenea, rachete iraniene in noaptea de marti spre miercuri, a declarat un oficial iordanian, dar nu au fost oferite detalii.

In timpul unui atac iranian asupra Israelului in aprilie, avioanele de razboi israeliene si americane au doborat un numar mare de munitii iraniene. Dar Iranul a efectuat acel atac in mare parte cu drone care se deplasau mai lent, care au fost mult mai usor de interceptat pentru avioanele de lupta decat focoasele balistice care au cazut vertical pe tinte din Israel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: