Franta „nu exclude” in continuare trimiterea de trupe in Ucraina. Anunt al unui ministru francez

externe

SUA, Franta, apel, incetarea focului, Israel, Hezbollah

Franta nu exclude trimiterea de trupe in Ucraina, potrivit lui Benjamin Haddad, ministrul francez pentru Afaceri europene, relateaza Newsweek.

Parisul, impreuna cu alti aliati NATO, a antrenat peste 100.000 de soldati ucraineni de la inceputul razboiului. In februarie, presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca nu exista un consens cu privire la desfasurarea trupelor terestre in Ucraina, dar ca „nimic nu a fost exclus”.

Aliatii NATO au incercat sa ofere asistenta militara Ucrainei, dar prezenta trupelor NATO in Ucraina sub orice forma ar putea ridica temeri de escaladare. Ziarul francez Le Monde a relatat in mai ca Franta ar putea trimite instructori in Ucraina pentru a pregati armata, in urma unui acord convenit de comandantul armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski.

In timp ce se dezbate daca Ucraina ar avea dreptul sa foloseasca armele occidentale pentru lovituri in adancul Rusiei, Haddad a reiterat pozitia presedintelui francez cu privire la asistenta militara pentru Ucraina.

„Presedintele Macron a spus in mai multe randuri ca nu trebuie sa excludem nimic si asta se aplica in continuare, in special misiunilor de antrenament”, a declarat Haddad pentru ziarul german Berliner Zeitung.

El a fost apoi intrebat daca asta inseamna ca „pozitia franceza ramane ca nu este exclusa desfasurarea de trupe terestre in Ucraina?”. „Da”, a raspuns Haddad ziarului.

In alta parte a interviului, Haddad a spus ca Franta este „convinsa ca Ucraina trebuie sa fie pusa in situatia de a se apara” si ca „singura tara care a ales sa escaladeze din 24 februarie 2022 este Rusia”.

„Rusia a ales sa inchida usa diplomatiei”, a adaugat el. „De aceea, presedintele Macron considera ca ar trebui sa incetam sa stabilim linii rosii si sa ne bazam pe ceea ce numim ambiguitate strategica”, a mai spus el.

Macron a cerut o schimbare de politica pentru a permite Kievului sa loveasca bazele militare din interiorul Rusiei cu arme sofisticate cu raza lunga de actiune.

In timpul unui discurs adresat Natiunilor Unite saptamana trecuta, Macron a spus ca Rusia „purta un razboi de cucerire teritoriala in Ucraina”. El a adaugat ca este in „interesul comun al natiunilor, sa ne asiguram ca drepturile legitime ale Ucrainei sunt restaurate cat mai repede posibil si ca se construieste o pace dreapta si durabila”.

Marti, Mark Rutte, noul sef al NATO, si-a exprimat sprijinul puternic pentru Ucraina, despre care a spus ca se afla in fruntea listei prioritatilor sale. „Trebuie sa ne asiguram ca Ucraina prevaleaza ca natiune suverana, independenta si democratica”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: