Marea Britanie a ajutat la doborarea rachetelor iraniene indreptate spre Israel: „Multumesc personalului britanic implicat in operatiune pentru curaj si profesionalism”

externe

rachete, atac, israel, iran

Fortele armate ale Regatului Unit au fost implicate intr-o operatiune de doborare a rachetelor trase de Iran asupra Israelului marti seara, a confirmat secretarul britanic al Apararii, John Healey, relateaza Politico.

„Fortele britanice si-au jucat in aceasta seara rolul lor in incercarile de a preveni escaladarea ulterioara in Orientul Mijlociu”, a spus Healey intr-un comunicat. „Vreau sa multumesc personalului britanic implicat in operatiune pentru curaj si profesionalism”, se mai arata in comunicat.

Atacul direct al Iranului asupra Israelului este cel mai recent dintr-un sir de escalade intre cele doua puteri regionale. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis ca va riposta.

Regatul Unit a oprit recent vanzarea unor arme catre Israel, deoarece o analiza juridica a identificat un risc ca acestea ar putea fi utilizate in incalcarea dreptului umanitar in razboiul tarii din Fasia Gaza, care a ucis pana acum peste 40.000 de oameni. Interdictia i-a adus noului premier britanic o mustrare din partea lui Netanyahu.

Starmer a spus ca sprijina „dreptul la autoaparare” al Israelului, iar anularea licentelor nu a afectat eforturile de a creste comertul dintre cele doua tari.

Vorbind dupa atacul Iranului, dar inainte ca implicarea britanica in respingerea acestuia sa fie confirmata, liderul Regatului Unit a spus: „Suntem alaturi de Israel si ii recunoastem dreptul la autoaparare in fata acestei agresiuni”.

Starmer si-a exprimat ingrijorarea cu privire la situatia din Orientul Mijlociu, deoarece cererile pentru incetarea focului au fost ignorate. El a spus ca a vorbit cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a „incerca sa gaseasca spatiul pentru o solutie politica” a conflictului.

Starmer, al carui guvern este in contact strans cu autoritatile israeliene, si-a repetat apelul catre cetatenii britanici din Liban sa paraseasca tara, spunand: „Situatia din Liban este din ce in ce mai grava… Trebuie sa plecati acum… Nu asteptati”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: