Ciolacu sustine ca „nu m-a anuntat nimeni nimic” despre faptul ca ungurii de la MVM cumpara E.ON Romania. Surse apropiate tranzactiei declara ca „Ciolacu a fost informat”

politica

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, intr-o discutie neoficiala la sediul Guvernului, ca nu stie nimic despre o tranzactie majora pe piata de energie din Romania, cumpararea de catre compania energetica MVM a E.ON Romania. MVM este detinuta de catre statul maghiar.

„Nu m-a anuntat nimeni nimic, nu am primit nimic. Va fi o comisie, la cancelaria premierului. Momentan nu m-a anuntat nici E.ON, nici nimeni. Cand vor veni oficial, discutam”, a declarat Ciolacu, conform unor surse guvernamentale.

Compania energetica MVM, care este detinuta de statul maghiar, s-a inteles cu grupul german E.ON pentru achizitionarea companiei de furnizare a gazelor si electricitatii din Romania, E.ON Energie, au relatat zilele acestea mai multe publicatii economice.

Tranzactia dintre E.ON si MVM ar urma sa fie anuntata dupa alegerile din Romania, a mentionat hotnews.ro.

Conform surselor publicatiei, premierul Marcel Ciolacu a fost informat despre intelegerile dintre cele doua companii.

E.ON a purtat negocieri pentru vanzarea furnizarii de gaze si electricitate si cu companiile romanesti Romgaz si OMV Petrom. Divizia de furnizare a E.ON din Romania acopera o piata de circa 3,4 milioane de consumatori.

La gaze, pe zona clientilor casnici, E.ON este al doilea furnizor dupa Engie, cu o cota de piata de circa 41%. E.ON mai este furnizor si pe piata energiei electrice, insa cu o cota mult mai mica, de circa 5%.

E.ON este fostul SC Distrigaz Nord SA Targu-Mures, care a luat fiinta in 2000, dupa o restructurare a Romgaz. Statul a fost actionarul acestei companii pana cand in 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare. Transferul efectiv de actiuni a avut loc in 28 iunie 2005.

Compania ungara MVM are capital majoritar de stat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: