Ucraina intensifica productia de arme si construieste „o noua industrie de aparare”, anunta Zelenski

externe

Volodimir Zelenski, depozite de munitii, rusesti, arme ucrainene

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat un progres remarcabil al industriei de aparare a Ucrainei, care si-a sporit semnificativ productia interna de arme pentru a sprijini lupta impotriva Rusiei, relateaza Kyiv Post.

Vorbind la Forumul International al Industriilor de Aparare de la Kiev, Zelenski a spus ca productia de munitie a Ucrainei din prima jumatate a anului 2023 a fost de 25 de ori mai mare, comparativ cu intregul an 2022.

La forum au fost reprezentati aproape 300 de producatori de arme, atat ucraineni, cat si internationali.

Ucraina s-a bazat in mare masura pe ajutorul militar occidental, dar a investit simultan in dezvoltarea sectorului sau de aparare pentru a-si satisface nevoile si a reduce dependenta de sprijinul extern.

„In mijlocul unui razboi la scara larga si sub atacurile constante ale Rusiei, Ucraina a reusit sa construiasca o noua industrie de aparare”, a spus Zelenski.

Fortele ucrainene au folosit un amestec de vechi arme sovietice, echipamente occidentale donate si noi tehnologii locale, cum ar fi dronele cu raza lunga de actiune. Zelenski a anuntat ca Ucraina poate produce acum patru milioane de drone pe an.

„Dronele mici ne ajuta sa cercetam primele linii. Cele mai mari transporta explozibili adanc in teritoriul inamic”, a explicat el.

„Noua noastra racheta balistica a trecut cu succes testele de zbor. Folosirea cu succes a rachetelor Neptun continua si pana la 20 de sisteme de artilerie Bohdan sunt produse in fiecare luna”, a adaugat Zelenski.

Rachetele antinava Neptun produse de Ucraina au fost folosite pentru a lovi mai multe nave rusesti in Marea Neagra.

Racheta Neptun este o arma dezvoltata pe plan intern, lansata pentru prima data in 2021. Cea mai spectaculoasa utilizare a rachetei Neptun in timpul razboiului a avut loc pe 14 aprilie 2022, cand o pereche de rachete Neptun au lovit si scufundat nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagra, Moskva, intr-un lupta in apropiere de Insula Serpilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: