Venezuela, tara in care Craciunul a inceput pe 1 octombrie prin decret prezidential. Ce spun localnicii: „Nici macar nu a trecut Halloweenul si e deja Craciun?” – VIDEO

externe

Craciun in Venezuela

Locuitorii din capitala Venezuelei s-au trezit derutati, marti, constatand ca anul acesta Craciunul a venit foarte, foarte devreme, relateaza The Independent.

Locuitorii din Caracas, unde temperatura este de 29 de grade, au gasit un brad de Craciun falnic amplasat intr-o piata publica populara.

Scenele festive vin la cateva saptamani dupa ce presedintele Nicolas Maduro a declarat ca sezonul sarbatorilor va incepe mai devreme in tara sud-americana.

Muncitorii s-au grabit sa monteze decoratiuni in diferite cartiere, dar atmosfera era departe de a fi festiva.

„Cred ca este groaznic pentru ca este octombrie”, a spus Desire Aguiar, in varsta de 32 de ani, inainte de a-si instala standul de bijuterii si accesorii intr-o piata locala. „Nici macar nu a trecut Halloweenul si e deja Craciun? Le sarbatorim impreuna?”.

Maduro, caruia autoritatile electorale i-au inmanat un al treilea mandat de sase ani, a surprins tara pe 2 septembrie cand a declarat la televiziunea de stat ca sezonul de Craciun va incepe mai devreme ca niciodata.

Batjocura a urmat decretului lui Maduro pe retelele de socializare, dar pe strazi, putini au indraznit sa spuna ceva despre decizie – un alt semn al fricii indusa de represiunea declansata de guvern dupa alegeri.

Mii de oameni, inclusiv minori, au iesit in strada in Venezuela la cateva ore dupa ce autoritatile electorale loiale partidului de guvernamant l-au declarat castigator pe Maduro, fara sa arate nicio dovada a numararii voturilor. Protestele au fost in mare parte pasnice, dar unii demonstranti au rasturnat statui ale predecesorului lui Maduro, Hugo Chavez, au aruncat cu pietre in ofiterii legii si in cladiri si au ars motociclete ale politiei si propaganda guvernamentala.

Maduro si aliatii sai din partidul de guvernamant, care controleaza guvernul, au raspuns la demonstratii cu represalii. Fortele de securitate au retinut peste 2.000 de persoane, inclusiv minori, iar peste 20 de protestatari au fost ucisi.

Marti, in timp ce unii contestau decretul lui Maduro din motive economice sau politice, altii l-au respins din motive religioase.

„Craciunul este in decembrie. Trebuie sa fie clar. Atunci sarbatorim nasterea Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus Wilfredo Gutierrez, in varsta de 61 de ani, in timp ce observa un grup de muncitori instaland lumini decorative de-a lungul unei strazi principale din Caracas.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: