Peste 10 statii de metrou din Capitala au fost dotate cu defibrilatoare automate. In ce orase vor mai fi montate astfel de aparate

news

Departamentul  pentru Situatii de Urgenta (DSU) a anuntat ca peste 10 statii de metrou din Bucuresti au fost echipate cu defibrilatoare automate, parte a proiectului „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, initiat in 2023.

Acest proiect isi propune sa imbunatateasca accesul cetatenilor la mijloacele necesare acordarii primului ajutor in cazuri de stop cardio-respirator, mai ales in spatiile publice aglomerate. Defibrilatoarele automate sunt concepute pentru a ghida salvatorii, atat in aplicarea manevrelor de resuscitare, cat si in administrarea socurilor electrice pana la sosirea echipajelor medicale.

In Bucuresti, au fost instalate defibrilatoare in 13 statii de metrou, printre care: Piata Sudului, Tineretului, Piata Unirii 1 si 2, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei 1 si 2, Gara de Nord, Eroilor, Politehnica, Dristor si Nicolae Grigorescu.

Screenshot

De asemenea, peste 100 de defibrilatoare au fost amplasate in alte spatii publice din Capitala si Ilfov, precum: Teatrul National Bucuresti, Sala Radio, Aeroportul International „Henri Coanda”, Sala Palatului, sediul Televiziunii Romane, Ateneul Roman, Opera Romana, si in toate magazinele Lidl din Bucuresti-Ilfov.

„Proiectul nostru vine in intampinarea cetatenilor pentru a le oferi posibilitatea de a interveni rapid si eficient in situatii critice,” a transmis DSU. Acesta este si motivul pentru care s-a dat startul extinderii proiectului la nivel national. Primele cinci defibrilatoare au fost deja instalate in judetul Mures, iar pana la sfarsitul anului urmeaza montarea acestora si in orase precum Timisoara, Iasi, Galati, Sibiu si Brasov.

Screenshot

Fiecare punct de prim ajutor din cadrul proiectului este dotat nu numai cu un defibrilator automat, ci si cu o statie de masurare a functiilor vitale, capabila sa identifice un stop cardio-respirator si sa alerteze salvatorul. In plus, cand defibrilatorul este scos din suport, acesta trimite automat un SMS catre un reprezentant al locatiei respective, semnaland utilizarea lui. Aparatul poate fi folosit cu minima pregatire, oferind instructiuni audio si vizuale. Mai mult, echipamentul se conecteaza automat la dispecerat in momentul in care este deschis, oferind astfel posibilitatea unui medic de a monitoriza starea pacientului si de a oferi indicatii pana la sosirea echipajelor de urgenta.

Dr. Raed Arafat, seful DSU, subliniaza importanta interventiei rapide: „Sansele de supravietuire cresc la 50-70% daca resuscitarea si defibrilarea automata se efectueaza in primele 3-5 minute de la declansarea stopului cardio-respirator. Fara aceste manevre, sansele de supravietuire scad drastic.”

Screenshot

In plus, DSU aminteste ca aplicatia „DSU” pentru smartphone-uri si tablete include o harta interactiva cu toate locatiile defibrilatoarelor instalate, ajutand cetatenii sa identifice rapid cel mai apropiat punct de prim ajutor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: