Presedintele Ucrainei, dupa un nou atac cu drone al Rusiei: „Multumesc in special Romaniei pentru Patriot”

news

In discursul sau video de miercuri seara, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a multumit inca o data Romaniei pentru sistemul Patriot furnizat si, luand ca argument atacul din cursul noptii, care s-a petrecut foarte aproape de frontiera, avariind punctul de trecere de la Orlivka (Isaccea), liderul de la Kiev a cerut ca in zonele din vecinatatea tarilor NATO apararea antiaeriana sa fie asigurata in comun, iar aceste tari sa contribuie la doborarea dronelor si rachetelor rusesti.

„Noaptea trecuta, armata rusa a lovit din nou Ucraina cu (drone) Shahed. In special, au fost lovituri in regiunea Odesa, in districtul Izmail, foarte aproape de granita cu Romania. (Dronele) Shahed au lovit infrastructura civila obisnuita – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroristii rusi au vizat intotdeauna – securitatea alimentara a regiunii si a lumii”, a spus Zelenski.

„Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor si partenerilor sai cheie ca trebuie sa cooperam, ca trebuie sa doboram dronele si rachete impreuna, in special in zonele apropiate de tarile NATO”, a continuat liderul ucrainean.

El spune ca aceasta miscare este „absolut posibila” si a dat exemplul Orientului Mijlociu, cand, in timpul atacurilor Iranului impotriva Israelului, „coalitia internationala a actionat impreuna” si a interceptat rachete si drone care amenintau teritoriul israelian.

„Multumesc fiecarei tari care ne ajuta cu adevarat cu apararea aeriana. Multumesc in special Romaniei pentru Patriot”, a spus Zelenski in context. „Si putem obtine o eficacitate si mai mare – putem pune capat cu totul terorii rusesti prin doborarea dronelor Shahed, prin doborarea rachetelor, in cooperare”, a adaugat el insistand asupra ideii ca aliatii din vecinatatea Ucrainei sa le intercepteze actionand de pe teritoriul propriu.

Zelenski a mai spus in discursul sau de miercuri seara ca spionajul extern trebuie consolidat si intensificat, folosind toate informatiile obtinute de agentii ucraineni. El a sugerat ca vor fi pregatite si alte actiuni ucrainene impotriva Rusiei, asa cum au fost incursiunea din Kursk sau atacurile asupra unor rafinarii si baze aeriene de unde Moscova isi lanseaza atacurile.

„Acum pregatim rezultate maxime pentru tara pentru la toamna, in toate domeniile si la toate nivelurile. Vom furniza (…) tot ceea ce Ucraina are nevoie pentru ca partenerii sai sa inteleaga mai bine capacitatile disponibile. Pe de alta parte, lucram si la intentiile inamicului. Ne pregatim sa le contracaram in modul care va fi cel mai util pentru apararea Ucrainei si pentru protejarea vietii poporului nostru”, a anuntat Zelenski, citat de news.ro.

Referindu-se la regiunea Donetk, liderul ucrainean a recunoscut ca sunt zone in care „situatia este deosebit de dificila”, dar nu a mentionat nimic despre pierderea orasului strategic Vuhledar, ci a subliniat ca rusii au suferit pierderi mari gratie rezistentei opuse de fortele ucraiene. „Sunt recunoscator fiecareia dintre brigazile noastre de lupta pentru adevarata lor rezistenta si curaj. In fiecare saptamana, impotriva tuturor probabilitatilor, soldatii nostri aduc o infrangere cu adevarat tangibila ocupantului, iar cel mai important lucru este sa epuizam inamicul si sa permitem Ucrainei sa convinga partenerii nostri chiar de pasii care pot schimba fundamental si strategic situatia militara”, a spus presedintele ucrainean, discursul sau transformandu-se intr-un nou apel catre parteneri pentru a furniza Ucrainei armament cu raza lunga de actiune pe care sa-l poata folosi impotriva Rusiei. Numai asa Moscova s-ar aseza la masa negocierilor, a aratat Zelenski.

„Avem intr-adevar nevoie de aceasta determinare din partea partenerilor nostri. Avem nevoie de capacitati cu raza lunga de actiune. As dori, de asemenea, sa multumesc fiecarui lider si prieten al Ucrainei pentru ca a inteles ca presiunea asupra Rusiei nu este suficienta acum si ca de aceea – si numai de aceea – conducerea rusa nu ia in serios diplomatia. Avem nevoie de mai multa forta”, a punctat Volodimir Zelenski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: