In Franta s-a incheiat o vanatoare de comori care a durat 31 de ani. Bufnita de aur a fost in sfarsit gasita

life

Cea mai lunga vanatoare de comori din lume pare sa fi luat sfarsit, dupa ce in Franta s-a anuntat ca o statueta reprezentand o bufnita de aur a fost in sfarsit dezgropata, dupa 31 de ani, potrivit BBC si The Guardian.

„Confirmam ca replica bufnitei de aur a fost dezgropata aseara si ca simultan a fost trimisa o solutie pe sistemul de verificare online”, se arata intr-o postare publicata joi pe linia de chat oficiala a vanatorii de comori.

Mesajul a fost postat de Michel Becker, care a ilustrat cartea originala Chouette d’Or (Bufnita de Aur) si a sculptat statueta in 1993.

Nu au fost disponibile alte informatii despre site sau despre gasitor, iar Becker nu a putut fi contactat prin telefon.

Zeci de mii de oameni au luat parte la cautare, care a dat nastere unei uriase literaturi secundare, alcatuita din carti, pamflete si site-uri de internet.

Toata lumea a urmarit cu sufltul la gura 11 puzzle-uri complicate expuse in prima carte a creatorului ei, Max Valentin. Cand acesta a murit in 2009, Becker a preluat operatiunea.

Indiciile complexe trebuiau sa conduca la un punct precis undeva in Franta, unde s-ar afla ingropata o replica din bronz a bufnitei de aur. Castigatorul va primi pretiosul original de aur.

Vanatoarea a castigat popularitate de la aparitia internetului. A fost citat chiar si in procedurile de divort.

Forumurile online le-au permis vanatorilor de bufnite – cunoscuti in franceza ca chouetteurs – sa schimbe informatii si teorii si sa construiasca o baza de date online. De-a lungul anilor, au ajuns la un consens asupra modului in care ar trebui interpretate mai multe dintre enigme.

Cu toate acestea, nimeni nu reusise sa rezolve o finala, a 12-a ghicitoare ascunsa, formata din bucati din cele 11 principale, iar multi chouetteurs mai in varsta s-au plans ca nesfarsitele posibilitatilor oferite online le-au complicat sarcina.

Un documentar despre vanatoarea de comori, produs de postul francez Canal+ spunea la inceputul acestui an ca valoarea bufnitei este estimata la 150.000 de euro.

Lumea chouetteurs – asa cum sunt numiti cautatorii de comori – a fost in tumult joi dimineata, cand s-a raspandit stirea despre descoperire.

„In sfarsit – eliberata!” scrie o postare pe chatul vanatorii de pe forumul Discord.

„Nu credeam ca voi trai sa vad aceasta zi”, citeste un altul. Si: „precum Covidul. Atat de bine cand se termina.”

„In mod curios, sunt usurat. Abia astept sa aflu solutiile ca sa stiu daca am fost pe calea cea buna”, comenteaza un alt utilizator.

Unii vanatori au ramas sceptici, temandu-se ca statueta ar fi putut fi descoperita cu ajutorul unui detector de metale.

Conform regulilor, gasitorul trebuie sa arate ca a rezolvat corect enigmele si nu a gasit bufnita intamplator.

Dupa moartea lui Valentin, vanatoarea a fost cativa ani blocata in dispute legale si nu toti vanatorii de bufnite au acceptat ca Becker sa mosteneasca rolul central.

Nici macar Becker nu stia solutia care arata unde se afla bufnita. Aceasta a fost intr-un plic sigilat aflat in posesia familiei lui Valentin.

Dar dupa ce problemele legale au fost rezolvate, Becker a citit solutia si s-a deplasat la fata locului pentru a verifica daca bufnita era inca acolo.

In ultimii ani, el a lansat mai multe indicii comunitatii, declansand interesul pentru o noua generatie de chouetteurs.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: