Epava unei nave de razboi americane cunoscuta sub numele de „Nava fantoma a Pacificului” a fost descoperita in stare „exceptionala”

life

Epava unui distrugator al marinei americane cunoscut sub numele de „Nava fantoma a Pacificului” a fost gasita in largul coastei Californiei, potrivit CNN.

USS Stewart a fost scufundat in mod deliberat in timpul unui exercitiu al Marinei SUA in mai 1946, iar locul sau final de odihna a fost in sfarsit localizat, potrivit unei declaratii a Air Sea Heritage Foundation si Search Inc, care au fost ambele implicate in cautari.

Trei vehicule subacvatice autonome (AUV-uri) detinute de firma de cercetare marina robotica Ocean Infinity au scanat fundul oceanului in Sanctuarul Marin National Cordell Bank din nordul Californiei in decurs de 24 de ore incepand cu 1 august, iar datele sonarelor au dezvaluit ca Stewart statea la 1.036 de metri adancime.

„Scanarile preliminare ale sonarului au dezvaluit ca Stewart este in mare parte intact iar carena sa, care a ramas eleganta si impunatoare, se sprijina aproape vertical pe fundul marii”, se arata in declaratie.

„Acest nivel de conservare este exceptional pentru o nava de varsta sa si o face, potential, unul dintre cele mai bine conservate distrugatoare „four stacker” (cu patru cosuri de fum) al Marinei SUA despre care se stie ca exista.”

Echipa a efectuat, de asemenea, un alt sondaj sonar si a trimis jos un vehicul de la distanta echipat cu o camera pentru a efectua o inspectie vizuala.

Dat in functiune in 1920, USS Stewart a avut o viata tumultoasa. Nava a fost avariata in lupta impotriva fortelor japoneze in 1942 si a fost capturata de inamic, devenind barca de patrulare nr. 102 a Marinei Imperiale Japoneze, potrivit comunicatului.

„In curand, pilotii aliati au inceput sa raporteze aparitia ciudata a unui vechi distrugator american care opereaza adanc in spatele liniilor inamice. Abia dupa ce Stewart a fost gasit plutind in Kure, Japonia, la sfarsitul razboiului, misterul navei fantoma din Pacific a fost in sfarsit rezolvat”, se arata in declaratie.

Nava a fost apoi remorcata inapoi la San Francisco inainte de a fi folosit ca nava tinta in timpul unui exercitiu naval, scufundandu-se dupa ce a incasat focuri timp de mai mult de doua ore.

„In urmatoarele decenii, povestea lui Stewart a atras interesul istoricilor, arheologilor si pasionatilor de nave, iar redescoperirea epavei sale a devenit o prioritate nationala pentru explorare. Au trecut mai mult de 78 de ani pana sa fie gasita”, se arata in declaratie.

Amiralul in retragere al Marinei SUA, Samuel J. Cox, director al Comandamentului pentru Istorie si Patrimoniu Naval si curator pentru Marina SUA, a laudat echipa care a gasit nava.

„Fie ca este pierduta in lupta sau scufundata ca tinta, o nava de razboi ramane proprietate suverana pentru totdeauna. Este important sa cunoastem locatia si starea unor astfel de epave, astfel incat acestea sa poata fi protejate de perturbari neautorizate in temeiul Legii SUA privind nevele militare scufundate”, a spus el in declaratie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: