Crater urias pe drumul dintre Navodari si Lumina din cauza ploilor torentiale. Autoritatile intervin de urgenta

news

 

Un drum s-a surpat in urma ploilor torentiale de cod rosu din ultimele zile, iar un crater imens a aparut pe soseaua dintre Navodari si localitatea Lumina, judetul Constanta. Soferii din zona au alertat autoritatile la 112 dupa ce au constatat pericolul reprezentat de aceasta prabusire.

„Noi multumim lui Dumnezeu ca am scapat cu viata. Uitati cate masini sunt afectate! Uitati-va ce crater e acolo! Puteam ajunge la morga”, a declarat unul dintre soferii care au trecut prin zona, informeaza Romania tv.

Cel putin patru soferi si-au avariat grav masinile dupa ce au intrat in crater, insa, din fericire, toti au reusit sa iasa la timp. „Cand am simtit ca asfaltul incepe sa se surpe sub noi, am accelerat cat am putut”, povesteste unul dintre conducatorii auto.

Imediat dupa aparitia craterului, autoritatile locale au luat masuri urgente pentru a preveni alte accidente. Drumul a fost inchis imediat pentru a asigura siguranta soferilor si a pietonilor, fiind semnalizat cu indicatoare de avertizare si blocaje fizice pentru a impiedica accesul in zona afectata.

Reprezentantii Primariei Navodari, impreuna cu echipele de interventie si expertii in infrastructura, s-au deplasat la fata locului pentru a evalua amploarea surparii si a stabili un plan de actiune. Potrivit estimarilor initiale, lucrarile de reparatie vor fi complexe, deoarece trebuie sa se consolideze atat stratul de asfalt, cat si structura de sustinere a drumului, pentru a preveni alte prabusiri in viitor.

In zilele urmatoare, echipele de interventie vor incepe lucrarile, care vor implica umplerea craterului cu materiale de constructie speciale, consolidarea terenului si refacerea stratului de asfalt. Totodata, specialistii vor efectua evaluari pentru a se asigura ca pamantul din jur este stabil si nu prezinta riscuri de noi surpari.

De asemenea, autoritatile au anuntat ca vor institui rute ocolitoare pentru traficul din zona, pentru a minimiza disconfortul creat soferilor pana la finalizarea lucrarilor. In functie de conditiile meteorologice si de starea solului, se estimeaza ca drumul va fi redeschis circulatiei in cateva saptamani.

Un caz similar s-a intamplat in acest an in localitatea Slanic Prahova, unde un crater s-a format in urma prabusirii tavanului unei foste mine de sare. Atunci, locuitorii au fost evacuati imediat din zona afectata, iar autoritatile au intervenit rapid pentru a evita o tragedie.

Craterul din Slanic Prahova a aparut in urma exploatarii indelungate si masive a sarii din zona, intr-una dintre cele mai importante saline din Romania. De-a lungul timpului, activitatile miniere au slabit structura subterana a terenului. Dupa abandonarea minei, procesele naturale precum infiltrarea apei si eroziunea au continuat sa afecteze cavitatile subterane, ceea ce a dus la prabusirea tavanului minei sub greutatea solului de deasupra si la aparitia craterului.

Autoritatile locale au reactionat rapid, evacuand zona pentru a preveni orice tragedie. Locuitorii afectati au fost relocati temporar in spatii sigure. S-a instituit un perimetru de siguranta in jurul craterului, iar accesul a fost restrictionat pentru a preveni alte accidente.

Expertii in geologie si inginerie civila au evaluat situatia si au stabilit ca structura terenului din jurul craterului era instabila, necesitand masuri urgente de consolidare. Lucrarile de reparatie au inclus umplerea craterului cu materiale speciale si injectarea de substante menite sa consolideze terenul. Totodata, s-au efectuat evaluari detaliate pentru a identifica alte posibile zone vulnerabile in subteran.

Acest incident a subliniat necesitatea unei monitorizari mai atente a zonelor miniere si a implementarii unor practici de exploatare sustenabila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: