Serviciul de Informatii si Securitate din Moldova a blocat accesul la platformele rusesti Yandex, Rutube si la alte pagini de propaganda ruseasca

actualitate

Yandex, blocat, Moldova, securitate, propaganda ruseasca

Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova a blocat 31 de site-uri media de limba rusa inainte de alegerile locale din 5 noiembrie, acuzandu-le ca raspandesc informatii false, transmite Unimedia.

Directorul Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova SIS, Alexandru Musteata, a declarat presei ca a semnat un ordin de blocare a 31 de site-uri pentru raspandirea dezinformarii pro-ruse.

Douazeci si unu dintre site-uri sunt direct legate de Rusia, a spus Musteata. Printre acestea se numara cele mai populare site-uri in limba rusa din Moldova, inclusiv site-urile agentiei ruse de stiri Tass si ale ziarului Komsomolskaya Pravda.

„Continutul informatiilor difuzate de aceste site-uri in spatiul public poate genera tensiuni sau conflicte sociale”, a spus el.

Consiliul Audiovizualului, organismul de reglementare a mass-media din Moldova, a suspendat, de asemenea, licentele de emisie a sase posturi de televiziune – Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 si Canal 3. Primele doua sunt detinute prin intermediari de oligarhul moldovean fugar Ilan Sor, iar celelalte patru de un alt oligarh fugar, Vladimir Platohniuc.

Suspendarea licentelor posturilor de televiziune a venit in urma unei recomandari din partea SIS. Cu toate acestea, conducerea posturilor suspendate a acuzat guvernul de atacuri fara precedent asupra mass-media, sustinand ca nu exista argumente juridice pentru aceasta masura. De asemenea, Sor a acuzat partidul de guvernamant de inchiderea posturilor media ale opozitiei.

Mai multe ONG-uri de media, cum ar fi Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Presei Electronice, RISE Moldova si Centrul Acces-Info, si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la suspendarea licentelor si inchiderea site-urilor web, in lipsa unor explicatii ample ale circumstantelor de fapt si de drept care justifica masurile.

„ONG-urile semnatare solicita autoritatilor sa comunice fara intarziere argumentele si dovezile care au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situatii Exceptionale de a inchide aceste site-uri si de a suspenda licenta celor sase posturi de televiziune”, au afirmat ONG-urile intr-o declaratie.

Presedintele Maia Sandu a sustinut insa ca masurile au fost necesare pentru apararea valorilor democratice si protejarea tarii de interferenta Rusiei in procesul electoral din Moldova. Peisajul media din Moldova este dominat de mass-media de limba rusa, desi etnicii rusi reprezinta doar patru procente din populatia tarii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: