Marea Britanie preda Arhipelagul Chagos, ultima sa colonie africana. 60 de insule vor fi transferate catre o alta tara

externe

Chagos

Marea Britanie vrea sa renunte la suveranitatea asupra unui grup indepartat, dar important din punct de vedere strategic de insule din Oceanul Indian. Arhipelagul Chagos va fi transferat catre statul Mauritius – cu exceptia unei baze militare, relateaza Tagesschau.

Dupa aproape 60 de ani si o lunga batalie juridica in instantele internationale, guvernul britanic renunta la un teritoriu de peste mari din Oceanul Indian, Arhipelagul Chagos. Suveranitatea asupra grupului de peste 60 de insule va fi transferata catre Mauritius, a anuntat ministrul britanic de externe David Lammy.

In schimb, Marea Britanie si SUA pot continua sa opereze baza militara importanta din punct de vedere strategic de pe cea mai mare insula din arhipelag, Diego Garcia, care va ramane sub control britanic timp de 99 de ani.

Fara acest acord, care mai trebuie sa fie finalizat printr-un contract, viitorul bazei militare ar fi fost in pericol, a spus ministrul britanic de Externe. „Acest lucru ar asigura ca Oceanul Indian nu este folosit ca o ruta periculoasa de migratie ilegala catre Marea Britanie”, a continuat Lammy.

In acelasi timp, Diego Garcia este considerat o baza importanta pentru operatiunile militare din Orientul Mijlociu, Asia de Sud si Africa de Est. Guvernul de la Londra are un sprijin international larg pentru pastrarea bazei, inclusiv din partea SUA, a spus Lammy.

Primul ministru din Mauritius, Pravind Jugnauth, a spus ca decizia Marii Britanii de a ceda suveranitatea asupra Insulelor Chagos catre Mauritius a marcat finalizarea unui efort de decolonizare.

Insulele Chagos au fost separate de Mauritius in 1965, care si-a castigat independenta fata de Marea Britanie trei ani mai tarziu. Baza marinei americane de pe Diego Garcia a fost construita in anii 1970. Aproximativ 1.500 de locuitori ai arhipelagului au fost stramutati pentru a face loc bazei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: