CJUE: Executarea unei hotarari prin care s-a dispus plata de despagubiri exagerate pentru un jurnalist poate fi refuzata daca incalca libertatea presei – Presshub

news

CJUE a stabilit ca executarea unei hotarari prin care se dispune plata de despagubiri exagerate pentru un jurnalist poate fi refuzata daca incalca libertatea presei. Aceasta, in cazul in care prejudiciile stabilite sunt vadit disproportionate si pot descuraja presa.

CJUE a stabilit ca, in temeiul dreptului UE, hotararile pronuntate intr-un stat membru sunt recunoscute in celelalte state membre si sunt executate dupa ce au fost declarate executorii la cererea oricarei parti interesate.

Cu toate acestea, executarea unei hotarari prin care se dispune unui ziar si a unuia dintre jurnalistii sai la plata de despagubiri mari pentru prejudiciul adus reputatiei unui club sportiv trebuie refuzata atunci cand si in masura in care aceasta implica, in statul membru solicitat, o incalcare vadita a libertatii presei.

In urma cu aproape 10 ani, ziarul Le Monde si unul dintre jurnalistii sai au fost condamnati in Spania pentru publicarea, in 2006, a unui articol care relata legaturile dintre clubul de fotbal Real Madrid si initiatorul unei retele de dopaj in lumea ciclismului.

Dupa ce a decis ca articolul a fost defaimator si a afectat reputatia clubului si a unui membru al echipei sale medicale, instanta spaniola a ordonat editurii Le Monde si jurnalistului sa plateasca daune in solidar.

Valoarea totala a sentintelor s-a ridicat la 390.000 de euro in favoarea lui Real Madrid si 33.000 de euro pentru membrul echipei sale medicale.

Real Madrid a solicitat executarea acestor hotarari spaniole in Franta (statul membru solicitat).

Cu toate acestea, in 2020, Curtea de Apel din Paris a respins cererea in baza unei clauze speciale. Potrivit acesteia, executarea acestei sentinte in Franta ar avea un efect de descurajare asupra jurnalistilor si organelor de presa in participarea lor la dezbaterea publica a subiectelor de interes pentru comunitate: prin urmare, ar incalca libertatea presei.

In acest context, Curtea de Casatie franceza a intrebat CJUE daca, in ordinea juridica a Uniunii, o incalcare a libertatii presei ar putea justifica recurgerea la clauza de ordine publica, invocata pentru neplata daunelor stabilite de instanta spaniola.

Curtea a statuat ca executarea unei hotarari de condamnare a unui ziar si a unuia dintre jurnalistii sai pentru atingerea reputatiei unui club sportiv „trebuie refuzata in masura in care ar avea ca efect o incalcare vadita a libertatii presei, astfel cum este garantata de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Potrivit Curtii, o incalcare vadita a libertatii presei este o chestiune de ordine publica in statul membru solicitat si constituie un motiv exceptional de refuz al executarii. Curtea precizeaza ca, in cazul in care persoanele prejudiciate de observatii defaimatoare trebuie sa aiba posibilitatea de deschide un proces, dar orice decizie de acordare a despagubirilor pentru prejudiciul adus reputatiei trebuie sa prezinte un raport rezonabil de proportionalitate intre suma acordata si prejudiciul in cauza.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: