Germania, infranta de o majoritate a statelor UE. Unda verde pentru majorarea consistenta a taxelor pentru masinile electrice aduse din China

externe

Masini electrice China

Tarile membre ale Uniunii Europene au dat vineri unda verde impunerii taxelor vamale la masinile electrice importate din China, in ciuda opozitiei germanilor care se tem de un razboi comercial cu Beijingul. Comisia Europeana are acum mana libera pentru a implementa taxe vamale compensatorii de pana la 35% pentru vehiculele cu baterii fabricate in China, in plus fata de taxa deja existenta de 10%, relateaza Le Figaro.

Obiectivul este de a restabili conditii echitabile de concurenta cu producatorii acuzati ca beneficiaza de subventii publice masive. Aceasta implica apararea industriei auto europene si a celor aproximativ 14 milioane de locuri de munca ale acesteia impotriva practicilor considerate neloiale identificate in timpul unei lungi anchete a Comisiei.

La randul sau, Beijingul a declarat ca „s-a opus ferm” proiectului Uniunii Europene, a informat vineri presa de stat. „China se opune ferm practicilor protectioniste neloiale, neconforme si nerezonabile ale UE in acest caz si se opune ferm impunerii de catre UE a taxelor antisubventii asupra vehiculelor electrice chinezesti”, a anuntat Ministerul Comertului chinez.

Camera de Comert Chineza catre UE (CCCEU) a denuntat „masurile protectioniste” de la Bruxelles de vineri. CCCEU „exprima profunda dezamagire fata de acest rezultat” si incurajeaza „cu tarie” Uniunea Europeana „sa intarzie punerea in aplicare a taxelor vamale si sa favorizeze solutionarea disputelor si a tensiunilor comerciale prin dialog”, se arata intr-un comunicat de presa.

Beijingul a raspuns deja lansand investigatii antidumping care vizeaza carnea de porc, produsele lactate si bauturile spirtoase pe baza de vin importate din Europa, inclusiv coniac.

Producatorii francezi de coniac au reactionat vineri, considerand industria lor „sacrificata” dupa ce UE a dat unda verde pentru aceste taxe vamale la masinile electrice importate din China. „Solicitarile noastre de amanare a votului si de o solutie negociata au fost ignorate. Autoritatile franceze ne-au abandonat. Nu intelegem de ce sectorul nostru este sacrificat in acest fel”, a anuntat Biroul National Interprofesional de Coniac (BNIC) intr-un comunicat remis AFP. Industria se teme sa plateasca pretul pentru acest razboi comercial dintre Bruxelles si Beijing.

Reprezentantii tarilor membre UE, reuniti in aceasta vineri la Bruxelles, au votat dimineata tarziu. Erau, asa cum era de asteptat, divizati. Germania, impreuna cu alte patru tari (Ungaria, Slovacia, Slovenia si Malta) s-au impotrivit, dar nu au reusit sa adune majoritatea necesara pentru a bloca decizia Comisiei, potrivit rezultatelor transmise AFP de diplomati europeni.

In ciuda acestui vot, ministrul german de Finante Christian Lindner a indemnat Bruxelles-ul sa evite declansarea unui „razboi comercial” cu China, solicitand „o solutie negociata” cu Beijingul. Marcile germane BMW, Mercedes si Volkswagen, puternic ancorate pe cea mai mare piata de automobile din lume din China, se tem ca vor trebui sa plateasca pretul pentru aceasta decizie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: