Adio, Pink Floyd! Chitaristul formatiei, David Gilmour: „Nu voi mai canta niciodata pe aceeasi scena cu putinistul Roger Waters!”

externe

David Gilmour, Roger Waters, critici, putinist, Pink Floyd

Formatia britanica Pink Floyd a constituit o tema centrala in stirile despre rock din aceste zile, dupa marele anunt ca trupa britanica a ajuns in cele din urma la un acord pentru a-si vinde catalogul muzical catre Sony Music.

Multi oameni s-au intrebat daca acest lucru inseamna sfarsitul definitiv al relatiei dintre Roger Waters si David Gilmour – liderii si motoarele creative ale grupului. Este exact ceea ce inseamna. Intr-un interviu acordat cotidianului The Guardian, Gilmour afirma cu tarie ca nu va mai canta niciodata pe aceeasi scena cu Waters.

Este un secret deschis ca cei doi nu se suporta de 10-15 ani. De asemenea, este un fapt ca Waters a fost intotdeauna un rebel si un revolutionar in suflet, dar pe masura ce a inaintat in varsta opiniile sale s-au radicalizat pana in punctul in care colegii sai l-au urat.

La intrebarea britanicilor de la The Guardian daca ar mai urca vreodata pe o scena mare cu Roger Waters – David Gilmour a raspuns succint: „Categoric nu”. Principalul motiv este reprezentat de opiniile politice ale marelui muzician.

„Incerc sa stau departe de oamenii care sustin activ dictatorii autoritari genocizi – precum Vladimir Putin (Rusia) sau Nicolas Maduro (Venezuela). Nu as urca niciodata pe scena cu cineva care este de acord ca drepturile femeilor sa fie calcate in picioare, precum si cele ale grupurilor minoritare.”

Cu toate acestea, David Gilmour a marturisit ca simte lipsa regretatului sau coleg de la Pink Floyd, Richard Wright (pian), rapus de cancer, si spune despre el:

„As da in schimb orice sa pot urca din nou pe aceeasi scena cu Rick Wright. A fost unul dintre cei mai grijulii si amabili oameni pe care i-am cunoscut vreodata si, in acelasi timp, a avut un talent muzical extraordinar.”

Gilmore si Waters au fost in dezacord de multi ani. In 2023, David l-a numit „misogin, antisemit si apologet al lui Putin”. Apoi a impartasit si un film documentar (The Dark Side of Roger Waters), care povesteste (potrivit lui) despre aceasta parte intunecata a caracterului lui Roger. Ultima data cand cei doi au fost pe aceeasi scena a fost in 2011 (in cadrul turneului „The Wall”).

David Gilmour si-a indeplinit pana la urma visul de a vinde catalogul muzical al Pink Floyd. El a spus in repetate randuri ca isi doreste foarte mult ca acest lucru sa se intample. S-ar fi putut intampla mai devreme (si pentru o suma semnificativ mai substantiala), dar afacerea a fost blocata de comentariile controversate ale lui Roger Waters despre Ucraina in 2022.

Intre timp, David Gilmour a anuntat un turneu in editie limitata in Marea Britanie, Europa si SUA in sprijinul celui mai recent album al sau, „Luck and Strange”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: