„Podul NATO”, de la Voila Brasov, va fi gata primavara viitoare. Investitia, de 40 de milioane de euro, va duce la o exploatare de 100 de ani

news

Podul de la Voila din judetul Brasov, supranumit si “Podul NATO”, care ingreuna accesul militarilor la baza Cincu, va putea devein, in sfarsit, dupa ani de tergiversari, functional din primavara anului viitor, “dau asigurari reprezentantii administratiei judetene, care s-au aflat pe santier impreuna cu constructorul si cu primarul din Voila”, potrivit Radio Romania Brasov Fm.

Astazi, din Voila (Tara Fagarasului, Brasov) spre Cincsor si Cincu, dar si catre Centrul de Instruire Intrunita «Getica» si Grupul de Lupta NATO de la Cincu, se ajunge pe o ruta ocolitoare, pe barajul hidrocentralei de la Voila si pe o strada neasfaltata din Cincsor.

Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila, a spus ca „acest pod peste raul Olt reprezinta conexiunea comunei Voila cu Podisul Hartibaciului.

Podul peste Olt vechi s-a daramat. am crezut ca facem altul repede. Au fost multe probleme.

Eu ma bucur ca dupa 3 ani s-a gasit solutia si dupa cum vedeti se lucreaza intens. Sunt sanse ca la anul, pana in luna august, sa fie circulabil.

Este un pod cu o lucrare foarte importanta. E o provocare si pentru constructor si pentru beneficiar, care este Consiliul Judetean Brasov. Au facut niste eforturi financiare pentru ca s-au schimbat de vreo trei ori solutiile din proiect.”

In ultima sedinta ordinara a administratiei judetene au fost votate doua hotarari cu privire la aceasta investitie realizata in mare parte cu fonduri de la bugetul de stat distribuite prin Programul National de Dezvoltare Locala.

Legislativul a aprobat noua valoare a proiectului, de aproape 40 de milioane de lei, din care peste 7 milioane de lei vor fi asigurati de la bugetul local.

”Avem garantia ca vom primi o mare parte din aceste sume de bani de la Ministerul Dezvoltarii, la care am fost chiar in cursul acestei saptamani si avem garantia ca vom semna un act aditional pentru a ne fi alocata diferenta de bani, contributie proprie. Totul se duce inspre 9 milioane de lei, pentru ca au fost lucrarile grele si costisitoare si, respectiv, s-au schimbat multe dintre ideile din proiectul initial.

Asadar, ne aflam in fata unei situatii in care efectiv va marturisesc ca sunt incantat, sunt mandru ca vom finaliza acest obiectiv”, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Todorica Serban.

Vechiul pod de la Voila a fost demolat anul trecut, insa chiar daca a fost adusa de catre constructor structura metalica a noului pod, au aparut noi probleme, legate de fundatiile de pe maluri.

”Ne-am confruntat cu doua provocari majore. Una dintre ele a fost legata de solutia pentru demolarea podului, iar ulterior cea pentru reproiectarea fundatiilor. In acest moment, tocmai am terminat de forat pilotii, acum se lucreaza la fundatiile propriu-zise.

Avem mobilizati cati oameni ne permite locatia pentru ca este un amplasament mai deosebit si pana la sfarsitul lunii octombrie vom termina aceasta etapa a constructiei”, a explicat purtatorul de cuvant al constructorului, compania sibiana Con-A SRL, Daniela Ilie.

Noul pod va avea lungimea de 94 m, latimea de 13,50 m, iar durata de exploatare va fi de 100 de ani. Conform proiectului, pe noul pod vor putea trece incarcaturi militare de pana la 100 de tone.

(Foto: www.radiobrasovfm.ro)

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: