Intrarea Romaniei in Schengen, discutata in Consiliul JAI. Rezultatul alegerilor din Austria complica perspectivele aderarii

news

Saptamana viitoare, la Luxemburg, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), presedintia ungara a Consiliului UE va prezenta situatia actuala a aplicarii integrale a acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria.

Acest subiect este unul sensibil, mai ales in contextul recentei victorii electorale din Austria a Partidului Libertatii (FPO), de extrema-dreapta, cunoscut pentru pozitiile sale dure in ceea ce priveste migratia si extinderea spatiului Schengen.

Austria a blocat anterior aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen cu granitele terestre, desi la sfarsitul anului trecut, Consiliul UE a eliminat controalele la frontierele aeriene si maritime pentru cele doua tari. Pentru a obtine accesul integral in Schengen, este necesara o noua decizie a Consiliului privind eliminarea controalelor la granitele terestre.

Desi Romania si Bulgaria beneficiaza de sustinerea Ungariei, presedintia actuala a Consiliului UE, si spera la o decizie favorabila pana la sfarsitul anului, rezultatul alegerilor din Austria ridica semne de intrebare. Victoria Partidului Libertatii, cunoscut pentru discursul sau nationalist, eurosceptic si anti-migratie, a adus la putere o formatiune politica ce se opune extinderii spatiului Schengen si doreste intarirea granitelor.

In prezent, situatia politica din Austria este incerta. Cancelarul in functie, Karl Nehammer, a solicitat presedintelui Alexander Van der Bellen sa-i incredinteze liderului FPO, Herbert Kickl, mandatul de formare a unui nou guvern. Cu toate acestea, FPO va avea nevoie de un partener de coalitie, iar celelalte partide si-au exprimat deja reticenta in a colabora.

Presedintele austriac, Alexander Van der Bellen, a cerut tuturor partidelor sa inceapa discutii, subliniind necesitatea de a aborda probleme stringente precum schimbarile climatice, cresterea costului vietii si asistenta medicala. El a subliniat, de asemenea, importanta pozitiei Austriei in Uniunea Europeana si respectarea valorilor fundamentale, inclusiv drepturile minoritatilor si mass-media independenta.

Reuniunea JAI din 10 octombrie va oferi Comisiei Europene ocazia sa prezinte un raport privind evolutiile si amenintarile legate de spatiul Schengen, informeaza Agerpres. Cu toate acestea, nu exista inca semne clare din partea Austriei ca va sustine extinderea spatiului Schengen pentru a include si granitele terestre ale Romaniei si Bulgariei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: