Candidat PNL din Bihor, condamnat penal in trecut pentru falsificare de legitimatii CFR: „Unde-i relevanta, ca totusi nu am comis o crima”

politica

Dumitru Tiplea

Dumitru Tiplea, fost prefect al judetului Bihor si actual candidat PNL pe lista pentru Camera Deputatilor (locul 2, eligibil), a fost condamnat penal in anul 2000 pentru falsificare de legitimatii de calatorie pe calea ferata. Presa locala sustine ca acesta ar avea o legatura apropiata cu Ilie Bolojan, fiind „finul” sefului CJ Bihor.

In 15 mai 2000, Dumitru Tiplea, absolvent al Facultatii de Educatie si Sport si student al Facultatii de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii din Oradea, a fost condamnat de Tribunalul Arad la 6 luni de inchisoare pentru „folosirea de instrumente oficiale false, fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata si complicitate la inselaciune in conventii”, dupa ce anterior, in 14 octombrie 1999, Judecatoria Arad il achitase, obligandu-l insa la plata unei amenzi administrative de 1.500.000 lei, echivalentul a circa un salariu mediu si jumatate din acea vreme.

Odata cu Tiplea, au mai fost condamnate si alte persoane, iar pentru o legitimatie de calatorie falsificata se percepea suma de 50.000 de lei, in final fiind falsificate 50 de astfel de legitimatii, ce dadeau dreptul unei reduceri de pret de 50% pentru calatoriile cu trenul.

Reactia lui Tiplea

Tiplea a sustinut pentru Bihoreanul ca a incercat sa ii ajute pe alti studenti „de la privat” si ca nu si-a dat seama de „gravitatea situatiei”.

„In 1997-1998 eram student si stateam in camin cu mai multi prieteni, eram studenti la stat (n.r. – la facultate publica) si aveam legitimatii cu reducere pe CFR. Unul dintre baieti, care era la Informatica, a zis ‘Hai sa-i ajutam si pe astia de la privat’, care nu aveau reduceri. Eram tot felul de studenti amarati, veniti de peste tot, de multe ori nu aveam nici ce manca. El (n.r. – colegul de la Informatica) a facut cateva legitimatii, le-am dat la 2-3, apoi si la altii. Nu ne-am dat seama care era gravitatea situatiei. La un moment dat a aparut Politia in camin, s-a facut ancheta si proces”, a povestit Tiplea.

„Am fost trimisi in judecata patru colegi. Judecatoria Arad ne-a achitat, procurorul a insistat si la Tribunal ne-a dat 6 luni cu executare, am facut recurs si Curtea de Apel Timisoara ne-a suspendat pedepsele”, a adaugat el.

Chiar daca a fost condamnat penal, Tiplea afirma ca a fost „o greseala din tinerete”, despre care nu considera ca „este o chestiune care sa te urmareasca toata viata”, pentru ca „totusi nu eram noi marii infractori”: „Cred ca multi in tinerete au facut lucruri pe care nu le-au constientizat la acea vreme. Nu ma asteptam sa se scrie acum despre asta, sunt 24 de ani de atunci. Unde-i relevanta, ca totusi nu am comis o crima?”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: