Hashem Safieddine, posibilul succesor al lui Nasrallah, nu mai poate fi contactat de vineri. Israelul a atacat o zona in care s-ar fi aflat acesta intr-un buncar subteran

externe

Posibilul succesor al liderului Hezbollah ucis Sayyed Hassan Nasrallah nu a mai putut fi contactat de vineri, a declarat sambata o sursa de securitate libaneza, dupa un atac aerian israelian despre care se spune ca l-ar fi vizat, potrivit Reuters.

In campania sa impotriva gruparii libaneze sustinute de Iran, Israelul a efectuat joi seara o lovitura in suburbiile de sud ale Beirutulu. Axios a citat trei oficiali israelieni care au spus ca l-a vizat pe Hashem Safieddine, aflat intr-un buncar subteran.

Trei surse de securitate libaneza au spus ca atacurile israeliene in suburbia Dahiyeh din sudul Beirutului de vineri au impiedicat salvatorii sa verifice locul atacului.

Hezbollah nu a facut niciun comentariu pana acum cu privire la Safieddine de la atac.

Locotenent-colonelul israelian Nadav Shoshani a declarat vineri ca armata inca evalueaza atacurile aeriene de joi seara, despre care el a spus ca vizeaza sediul Hezbollah.

Pierderea potentialului succesor al lui Nasrallah ar fi inca o lovitura pentru Hezbollah si pentru Iran. Loviturile israeliene in regiune din ultimul an, accelerate brusc in ultimele cateva saptamani, au decimat conducerea Hezbollah.

Israelul si-a extins sambata conflictul din Liban cu prima lovitura in orasul Tripoli, din nordul tarii, a declarat un oficial libanez de securitate, dupa ce mai multe bombe au lovit suburbiile Beirutului, iar trupele israeliene au lansat raiduri in sud.

Israelul a inceput o campanie intensa de bombardamente in Liban si a trimis trupe peste granita in ultimele saptamani, dupa aproape un an de schimb de focuri cu Hezbollah. Luptele fusesera anterior limitate in mare parte la zona de frontiera Israel-Liban, avand loc in paralel cu razboiul Israelului de un an din Gaza impotriva gruparii palestiniene Hamas.

Israelul spune ca isi propune sa permita intoarcerea in siguranta a zeci de mii de cetateni la casele lor din nordul Israelului, bombardate de Hezbollah incepand cu 8 octombrie anul trecut.

Atacurile israeliene au eliminat o mare parte din conducerea militara superioara a Hezbollah, inclusiv pe secretarul general Nasrallah, intr-un atac aerian din 27 septembrie.

Atacurile israeliene au ucis, de asemenea, sute de libanezi obisnuiti, inclusiv salvatori, spun oficialii libanezi, si a fortat 1,2 milioane de oameni – aproape un sfert din populatie – sa-si paraseasca casele.

Oficialul libanez de securitate a declarat pentru Reuters ca lovitura de sambata asupra unei tabere de refugiati palestinieni din Tripoli a ucis un membru al Hamas, pe sotia sa si cei doi copii. Mass-media afiliata grupului palestinian a mai spus ca lovitura a ucis un lider al aripii sale armate.

Armata israeliana nu a comentat imediat atacul asupra orasului-port Tripoli, cu majoritate musulmana sunita pe care avioanele sale de razboi l-au vizat si in timpul razboiului din 2006 cu Hezbollah.

Intre timp, Israelul a organizat un bombardament nocturn asupra Dahiyeh, candva o zona plina de viata si dens populata din Beirut si un bastion pentru Hezbollah. Sambata, fumul se inalta peste Dahiyeh, din care o mare parte a fost redusa la moloz, trimitand rezidentii in alte parti ale Beirutului sau Libanului.

Violentele vin in momentul in care se implineste un an de la atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023, in care au fost ucisi 1200 de oameni si alti aproximativ 250 au fost luati ostatici, potrivit bilanturilor israeliene.

Atacul ulterior al Israelului in Gaza a ucis aproape 42.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, si a stramutat aproape toata populatia de 2,3 milioane a enclavei.

Iranul, care sprijina atat Hezbollah, cat si Hamas si care a pierdut comandanti cheie ai Corpului Garzilor Revolutionare de elita din cauza atacurilor aeriene israeliene din Siria din acest an, a lansat marti o salva de rachete balistice asupra Israelului. Loviturile au facut putine pagube.

Preturile petrolului au crescut din cauza posibilitatii unui atac asupra instalatiilor petroliere ale Iranului, pe masura ce Israelul isi urmareste obiectivele de a-i respinge pe militantii Hezbollah din Liban si de a-i elimina aliatii Hamas din Gaza.

Presedintele american Joe Biden a cerut vineri Israelului sa ia in considerare alternative la lovirea campurilor petroliere iraniene. Site-ul de stiri israelian Ynet a anuntat ca generalul de armata american Michael Kurilla, va merge in Israel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: