Rusii si-au doborat singuri una dintre cele mai noi aeronave militare de-ale lor. Drona este uriasa, Moscova laudandu-se ca este si „invizibila” – VIDEO

externe

Drona invizibila

Surse din Ucraina si Rusia sustin ca Rusia a pierdut o drona stealth de atac greu S-70 Okhotnik, care ar fi fost doborata chiar de un avion de vanatoare rusesc deasupra Konstantinovka, pe frontul din Donetk. Dovezile video si foto care circula pe retelele sociale par sa confirme incidentul.

Canalul rusesc Telegram Voennyi Osvedomitel [Military Informer], citat de Bulgarian Military, sustine ca „deteriorarea probabila a dronei” a determinat fortele aeriene ruse sa traga intentionat asupra acesteia. Imaginile arata distrugeri grave, cu o cladire complet demolata si solul parjolit. Este vizibila steaua rosie de pe aripa dronei, inconjurata de oameni, inclusiv personal militar si reporteri. Surse ucrainene indica faptul ca drona a fost doborata intr-o regiune controlata de fortele ucrainene.

Ministerul Apararii al Federatiei Ruse pastreaza tacerea cu privire la acest incident. Singura sa declaratie se refera la doborarea a doua drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod la orele 11:00 si 11:40, ora Moscovei, iar o a treia drona ucraineana ar fi fost doborata in jurul orei 11:40.

S-70 Okhotnik, dezvoltat de firma rusa Sukhoi, dispune de caracteristici tehnice impresionante care o pozitioneaza ca un atu important in aviatia militara rusa contemporana. Dupa cum sustin producatorii rusi, Okhotnik masoara aproximativ 14 metri in lungime si are o anvergura a aripilor de aproape 19 metri, ceea ce il plaseaza printre cele mai mari vehicule aeriene fara pilot la nivel mondial.

Drona se mandreste cu o greutate maxima la decolare impresionanta, de peste 20 de tone, fiind propulsata de acelasi motor cu reactie AL-41F – sau de versiunea sa modificata – utilizat la avioanele de lupta Su-57. Aceasta incorporeaza diverse tehnologii stealth, precum materiale compozite si acoperiri specializate, pentru a-si reduce semnatura radar.

Echipat cu senzori si sisteme de control de ultima generatie, Okhotnik dispune de sisteme avansate de control al misiunilor de lupta, cum ar fi Active Phased Array Radar [AFAR], impreuna cu senzori optoelectronici si infrarosii. Aceste tehnologii faciliteaza atat operatiunile autonome, cat si sincronizarea cu avioanele de lupta cu echipaj, cum ar fi Su-57, sporindu-i eficacitatea operationala in misiunile comune.

Aceasta drona devine o componenta vitala in timpul misiunilor, servind efectiv drept cercetas pentru avioanele cu echipaj uman in zonele cu risc ridicat. Armamentul sau include rachete ghidate si neghidate si bombe stocate in doua compartimente interne, unele estimari aratand ca poate transporta pana la 2,8 tone de sarcina utila. Cu o raza de actiune operationala estimata la 6.000 de kilometri, aceasta drona poate efectua misiuni cu raza lunga de actiune si poate mentine sarcini de lupta extinse in cadrul zonelor operationale.

Daca S-70 Okhotnik  ar cadea in mainile ucrainenilor sau americanilor, ar fi o pierdere substantiala pentru Federatia Rusa, atat din punct de vedere tehnologic, cat si strategic. Cea mai mare ingrijorare ar fi expunerea detaliilor sensibile de constructie si a tehnologiilor stealth utilizate in drona.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: