35.000 de ucraineni au fugit din Pokrovsk, bombardat zilnic de rusi. Orasul avea 60.127 de locuitori in 2022

externe

Rusia a scos din functiune aproximativ 80% din infrastructura esentiala din orasul Pokrovsk, un nod logistic cheie din estul Ucrainei, in timp ce trupele Moscovei inainteaza, transmite Reuters, care citeaza un oficial local.

In acest timp, autoritatile ucrainene continua sa evacueze oamenii. In ultimele saptamani, aproximativ 35.000 de oameni au plecat din oras.

Seful administratiei militare din orasul Pokrovsk, Sergei Doriak, spune ca fortele ruse sunt la aproximativ 7 kilometri de orasul aflat la o intersectie de sosele si cai ferate care il transforma intr-un punct logistic important atat pentru armata, cat si pentru civilii din estul regiunii Donetk.

In ultimele saptamani, fortele ruse si-au concentrat asupra Pokvroskului cele mai grele atacuri, in contextul in care cucerirea poate permite sa consolideze linia frontului si sa avanseze.

„Fara curent, fara apa, fara gaze”

„Inamicul ne lasa fara curent, fara apa, fara gaz. Ne pregateste pentru iarna, ca sa spun asa”, a declarat Dobriak la televiziunea nationala. In prezent, in oras se mai afla aproximativ 13.000 de locuitori.

La 1 ianuarie 2022, numarul acestora se ridica la 60.127, iar in urma cu o luna si jumatate erau peste 48.000 de locuitori, spune oficialul. Acum, oficialii ucraineni continua planul de evacuare care dureaza de cateva saptamani, in timp ce Rusia continua sa bombardeze orasul.

Atacuri zilnice

Joi, noua bombe cu planare au fost lansate asupra orasului, in doua atacuri care au deteriorat elemente de infrastructura, a declarat Dobriak. Patru persoane au fost ranite. Oficialul ucrainean a spus ca atacurile zilnice au vizat instalatii energetice si alte infrastructuri esentiale.

Aproape jumatate din Pokrovsk, 10 sate si un orasel din apropiere au ramas fara curent electric, a spus el, adaugand ca infrastructura energetica este „aproape imposibil de reparat”. El a estimat nivelul distrugerilor la aproximativ patru cincimi din infrastructura esentiala a orasului.

Intr-un raport de vineri dimineata privind situatia de pe campul de lupta, armata ucraineana a raportat ca fortele sale au respins 30 de atacuri pe frontul Pokrovsk in ultima zi, in timp ce Rusia se indrepta spre satele Mykolaivka si Selydove.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: