Presedintele Taiwanului atrage atentia Beijingului: „Republica noastra ar trebui sa fie patria poporului Republicii Populare Chineze intrucat este mai veche”

externe

Taiwan, forta militara, pacea, China

Este „imposibil” ca Republica Populara Chineza sa fie „patria-mama” a Taiwanului, deoarece Taiwanul are radacini politice mai vechi, a declarat presedintele taiwanez Lai Ching-te, citat de The Guardian.

Lai Ching-te, care a preluat functia in luna mai, este acuzat de Beijing ca este „separatist”. El respinge pretentiile de suveranitate ale Beijingului, afirmand ca insula sa este o tara numita Republica China, care isi trage originile din revolutia din 1911, care a rasturnat ultima dinastie imperiala.

Guvernul nationalist chinez a fugit in Taiwan in 1949, dupa ce a pierdut un razboi civil cu comunistii lui Mao Zedong. Mao a infiintat Republica Populara Chineza, care continua sa revendice Taiwanul ca fiind teritoriul sau.

Luand cuvantul in cadrul unui concert organizat inaintea sarbatoririi Zilei Nationale a Taiwanului, care are loc pe 10 octombrie, Lai a mentionat ca Republica China si-a sarbatorit cea de-a 75-a aniversare la 1 octombrie, iar peste cateva zile va fi cea de-a 113-a aniversare.

„Prin urmare, in ceea ce priveste varsta, este absolut imposibil ca Republica Populara Chineza sa devina patria poporului Republicii Chineze. Dimpotriva, Republica China poate fi patria poporului Republicii Populare Chineze, care are doar 75 de ani”, a adaugat Lai, in aplauze. „Una dintre cele mai importante semnificatii ale acestor sarbatori este ca trebuie sa ne amintim ca suntem o tara suverana si independenta”.

Presedintele chinez, Xi Jinping, intr-un discurs rostit in ajunul zilei nationale a tarii sale, a reiterat opinia guvernului sau conform careia Taiwanul este teritoriul Beijingului.

Lai, care va rosti propriul sau discurs de Ziua Nationala la 10 octombrie, a mai provocat Beijingul cu referinte istorice. In septembrie, el a declarat ca, daca pretentiile Chinei cu privire la Taiwan se refera la integritatea teritoriala, atunci ar trebui sa recupereze, de asemenea, terenurile din Rusia vandute de ultima dinastie chineza in secolul al XIX-lea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: