„Ucraina nu va adera niciodata la NATO cat timp sunt eu in functie”, ameninta premierul populist slova, Robert Fico

externe

Robert Fico, Ucraina, niciodata, premier, NATO, aderare

Premierul slovac Robert Fico a promis duminica ca va bloca aderarea Ucrainei la NATO atata timp cat va fi seful guvernului tarii.

Conducerea NATO doreste ca Ucraina sa adere la alianta militara dupa incheierea razboiului cu Rusia, pentru a descuraja alte agresiuni din partea Moscovei, insa declaratia lui Fico evidentiaza dificultatile politice care vor aparea probabil in urmarirea acestui obiectiv.

„Atat timp cat voi fi seful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se afla sub controlul meu in calitate de presedinte al partidului [de guvernamant Smer] sa nu fie niciodata de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat el in cadrul emisiunii saptamanale «O pat minut dvanast» (5 minute pana la 12), citat de Politico.

Comentariile lui Fico contrasteaza puternic cu pozitia lui Mark Rutte, noul secretar general al NATO, care a declarat joi ca „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodata si va continua pe aceasta cale pana cand veti deveni membru al aliantei noastre”.

In conformitate cu tratatul fondator al NATO din 1949, deciziile privind extinderea se iau „prin acord unanim”, ceea ce inseamna ca opozitia lui Fico fata de aderarea Ucrainei la alianta ar putea bloca intr-adevar aderarea acesteia cel putin pana la sfarsitul actualului mandat la putere al liderului slovac, in 2027. Alti membri NATO favorabili Rusiei ar putea, de asemenea, sa incerce sa zadarniceasca aspiratiile de aderare ale Ucrainei.

O situatie similara a avut loc dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022, cand Suedia si Finlanda au solicitat aderarea la NATO, dar au fost blocate de Turcia si Ungaria timp de un an si 10 luni. In timp ce Turcia a obiectat cu privire la activitatile activistilor kurzi din Suedia si la restrictiile privind exporturile de arme occidentale catre Ankara, motivele rezistentei Ungariei nu au fost niciodata facute explicite. Stockholm si Helsinki au fost in cele din urma admise pe 4 aprilie anul acesta.

De la realegerea sa in toamna anului trecut, Fico a renuntat la politica cabinetului anterior de a oferi sprijin material Ucrainei in razboiul cu trupele ruse invadatoare si, in schimb, a promis ca guvernul sau nu va trimite „niciun alt glont”, in timp ce se apropie de Moscova impreuna cu premierul autoritar Viktor Orban din Ungaria vecina.

Luand cuvantul in cadrul unei ceremonii care a marcat sosirea, la 6 octombrie 1944, a trupelor din fosta Uniune Sovietica la trecatoarea Dukla, in apropiere de granita Slovaciei cu Polonia, Fico a continuat sa sublinieze ca sacrificiile Rusiei au contribuit la eliberarea Slovaciei de sub dominatia nazista.

„Libertatea a venit din Est”, a spus el, «si absolut nimic nu poate schimba acest adevar».

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: