In Kazahstan s-a votat intr-un referendum national pentru constructia unei centrale nucleare. Presedintele: „Sa nu ramanem in urma in progresul global”

externe

Nuclear Power Station

Pana acum, Kazahstanul s-a bazat in principal pe centralele pe carbune, dar acestea nu reusesc sa satisfaca cererea. De aceea urmeaza sa fie construita acum o centrala nucleara, relateaza Tagesschau.

In Kazahstan, cetatenii au votat la un referendum pentru construirea primei centrale nucleare din tara din Asia Centrala. Potrivit a doua sondaje publicate de televiziunea de stat dupa vot, aproximativ 70% au votat „da”.

Comisia electorala intentioneaza sa publice luni rezultatul oficial. Potrivit comisiei, participarea la vot a fost putin sub 64%. Referendumul va fi considerat valabil daca mai mult de 50% dintre cei eligibili pentru vot au votat.

Kazahstanul este cel mai mare producator de uraniu din lume, dar produce prea putina electricitate pentru piata interna. Constructia centralei nucleare are scopul de a schimba acest lucru. Guvernul presedintelui Kassym-Jomart Tokayev doreste sa foloseasca proiectul nu numai pentru a asigura alimentarea cu energie electrica, ci si pentru a elimina treptat centralele electrice pe carbune daunatoare mediului.

Potrivit unui sondaj post-electoral efectuat pe 284.000 de persoane din Kazahstan, 69,8% au votat pentru construirea unei centrale nucleare.

Companii din Franta, Rusia, China si Coreea de Sud liciteaza pentru construirea centralei nucleare. Presedintele Tokaev a descris centrala nucleara planificata drept „cel mai mare proiect din istoria Kazahstanului independent”. El a cerut ca uzina sa fie construita de un „consortiu de companii globale cu tehnologii de ultima generatie”.

„Pentru a nu ramane in urma in progresul global, trebuie sa ne folosim avantajele competitive”, a spus Tokayev inainte de vot. Centrala nucleara urmeaza sa fie construita pe malul lacului Balkash iar investitia se ridica la zece pana la douasprezece miliarde de dolari. Unii localnici spera la noi locuri de munca, in timp ce altii sunt ingrijorati ca va fi afectata calitatea apei din lac.

In acelasi timp, exista si opozitie fata de proiect. Oponentii se tem de o catastrofa ecologica in cazul unui accident la uzina.

Fosta republica sovietica are propria experienta cu energia nucleara. In 1986, zeci de mii de kazahi au ajutat la lucrarile de curatare dupa dezastrul nuclear de la Cernobil, Ucraina, si ca urmare au suferit probleme de sanatate pe tot parcursul vietii. In plus, in tara au fost efectuate sute de teste nucleare in perioada sovietica, ceea ce a facut ca suprafete mari de pamant sa devina de nelocuit si a alimentat neincrederea fata de tot ce tine de energia nucleara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: