Castelul Peles. 140 de ani de istorie, eleganta si viziune regala

life

Castelul Peles, unul dintre cele mai importante monumente istorice si arhitecturale din Romania, sarbatoreste cea de-a 140-a aniversare de la inaugurare.

Constructia acestui edificiu a fost initiata de regele Carol I si a durat 10 ani, incepand in 1873 si finalizandu-se in 1883. Ceremonia de inaugurare a avut loc in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta, reflectand importanta si prestigiul acestui proiect regal, informeaza digistoria.ro

Castelul a fost construit in intregime din fondurile private ale regelui Carol I, ceea ce evidentiaza dedicarea sa pentru cultura si dezvoltarea Romaniei. Aceasta investitie personala arata viziunea regelui privind modernizarea tarii si pozitionarea sa in Europa. Proiectul a fost realizat sub conducerea arhitectului german Johannes Schultz, impreuna cu Carol Benesch si alti specialisti, fiind integrata o varietate de stiluri arhitecturale, inclusiv neorenascentismul german, goticul si barocul.

Foto:Peles.ro

Castelul Peles a devenit astfel un exemplu unic de arhitectura, reflectand preferintele estetice ale epocii si originea germana a regelui. Amplasat in Sinaia, intr-o zona muntoasa si pitoreasca, castelul a fost initial construit aproape de granita tarii. Regele Carol I a ales aceasta locatie pentru frumusetea naturala a imprejurimilor si pentru linistea oferita de peisajul montan. Mai mult decat atat, regele avea o viziune pe termen lung privind unificarea teritoriilor romanesti. El anticipa ca, dupa unirea cu Transilvania, Pelesul va ocupa o pozitie centrala in Romania unita. Astfel, castelul nu a fost conceput doar ca o resedinta regala, ci si ca un simbol al unitatii nationale si al sperantelor regelui pentru viitorul tarii.

Aspectul Castelului Peles este profund influentat de arhitectura castelelor germane, un omagiu adus originii prusace a regelui Carol I. Structura impresioneaza prin complexitatea sa arhitecturala: turnuletele ascutite, fatadele bogate in sculpturi si ornamente, si interioarele somptuoase, amenajate cu o grija deosebita.


Castelul cuprinde peste 160 de camere, fiecare decorata intr-un stil distinct, folosind materiale de cea mai inalta calitate, de la lemn sculptat manual, la vitralii colorate si candelabre impozante. Fiecare incapere este o combinatie de influente artistice europene, de la renascentismul italian, la elemente gotice si baroce, ilustrand bogatia culturala si gustul sofisticat al monarhiei.

In prezent, Castelul Peles si domeniul inconjurator se afla in proprietatea privata a Familiei Regale a Romaniei. Dupa abdicarea fortata a regelui Mihai I in 1947, castelul a fost confiscat de autoritatile comuniste si transformat ulterior intr-un muzeu. Dupa caderea regimului comunist, in 2007, castelul a fost retrocedat Familiei Regale, marcand un moment semnificativ in recunoasterea drepturilor istorice ale acesteia. Desi este in proprietate privata, Castelul Peles continua sa functioneze ca muzeu, fiind deschis publicului si ramanand un punct de atractie pentru turisti din intreaga lume.

Astazi, Castelul Peles nu reprezinta doar o mostra de rafinament si eleganta regala, ci si o marturie a istoriei Romaniei, evocand perioada de formare a statului modern. Importanta sa arhitecturala, rolul sau istoric si valoarea sa culturala il plaseaza in centrul patrimoniului national, fiind una dintre cele mai vizitate si apreciate cladiri din Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: