O femeie din Coreea de Sud a dat in judecata statul dupa ce fiica ei, care fusese rapita de acasa la 4 ani, a fost infiata ca „orfana de ambii parinti” in America

externe

femeie, Coreea de Sud, copil, rapit, adoptat, SUA

O femeie sud-coreeana in varsta de 70 de ani si-a dat luni in judecata guvernul, o agentie de adoptii si un orfelinat cu privire la adoptia fiicei sale, care a fost trimisa in Statele Unite in 1976, la cateva luni dupa ce a fost rapita la varsta de 4 ani.

Procesul pentru daune intentat de Han Tae-soon, a carei poveste a facut parte dintr-o investigatie Associated Press, ar putea declansa noi dezbateri privind practicile dubioase de infiere a copiilor si falsificarea pe scara larga a documentelor care au patat programul de adoptii al Coreei de Sud si au dus la trimiterea anuala a mii de copii in Occident in anii 1970-80.

Acesta a fost primul caz cunoscut in care un parinte biologic coreean a dat in judecata guvernul si o agentie de adoptii pentru daune in urma adoptiei ilicite a copilului sau, a declarat Kim Soo-jung, unul dintre avocatii care o reprezinta pe Han.

Han si-a cautat fiica, Laurie Bender, timp de peste 40 de ani, inainte de a se reuni prin teste ADN in 2019. Vorbind in fata reporterilor de la Tribunalul Districtual Central din Seul, Han a sustinut ca guvernul sud-coreean este responsabil pentru ca nu a impiedicat adoptarea lui Bender.

Han a raportat politiei ca fiica sa a disparut si a cautat-o cu disperare, vizitand frecvent sectiile de politie, birourile guvernamentale si agentiile de adoptie si chiar intervenind in mass-media coreeana. Imaginea fiicei sale a fost afisata peste tot – in statiile de metrou, pe stalpii de iluminat, pe pungi cu gustari care anuntau disparitia copiilor – versiunea coreeana a cutiilor de lapte americane.

Han acuza Holt Children’s Services, cea mai mare agentie de adoptii din Coreea de Sud, ca a facilitat adoptia lui Bender fara a-i verifica trecutul. Avocatii acesteia au declarat ca Jechon Children’s Home nu a facut niciun efort pentru a gasi parintii dupa ce Bender a fost plasata de politie la aceasta institutie in mai 1975, la o zi dupa ce Han a raportat disparitia ei.

In documentele sale de adoptie, Bender, numita Shin Gyeong-ha la nastere, este descrisa ca o orfana abandonata, fara parinti. Sub un nou nume coreean creat de orfelinat, Baik Kyong Hwa, ea a fost trimisa in Statele Unite in februarie 1976.

Kim, avocatul, a declarat ca guvernul este de vina pentru cautarea defectuoasa a copilului care a dus la adoptarea lui Bender, afirmand ca aceasta ar fi putut fi gasita cu usurinta daca informatiile privind copiii disparuti ar fi fost partajate in mod corespunzator intre sectiile de politie sau daca ofiterii ar fi incercat sa caute in orfelinate.

„In timp ce statul poarta marea responsabilitate pentru neindeplinirea datoriei sale de a ajuta la gasirea copiilor disparuti si la reunirea lor cu familiile lor, credem, de asemenea, ca (orfelinatul) si agentia de adoptie nu pot fi scutite de responsabilitate, de asemenea”, a declarat Kim.

„Banuim ca aceste institutii de protectie a copilului nu si-au indeplinit obligatia etica de a ajuta la gasirea parintilor copilului, chiar si atunci cand copilul spunea (ca) are o familie si are parinti.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: