Manifestatii violente la Tirana: demonstrantii au aruncat cu cocktailuri Molotov in cladirile guvernamentale, solicitand demisia premierului socialist Edi Rama

externe

proteste, Albania, socialisti, guvern, dictatura

Politia albaneza a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii opozitiei care s-au adunat pe strazile capitalei Tirana pentru a cere demisia premierului de stanga Edi Rama.

Mii de protestatari au iesit pe strazi, strigand lozinci precum: „Jos dictatura!”. Protestele, organizate de opozitia de dreapta, cer inlocuirea guvernului aflat la putere cu un cabinet tehnocrat interimar inainte de alegerile parlamentare de anul viitor. Mai mult de 1 000 de politisti au fost desfasurati in Tirana inaintea protestelor.

Protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov in mai multe cladiri guvernamentale, arzand afise cu chipul premierului socialist. Politia a declarat ca zece ofiteri au fost raniti, in timp ce unii protestatari au fost vazuti cu ochii inlacrimati din cauza gazelor lacrimogene.

Presa locala a raportat ca unii au fost dusi la spital. Politia a intensificat utilizarea gazelor lacrimogene pe masura ce protestatarii se apropiau de cladirea parlamentului.

Acest lucru vine dupa ani de acuzatii de coruptie impotriva socialistilor premierului Rama, majoritatea venite din partea opozitiei conservatoare.

„[Rama] ar trebui sa renunte, ar trebui sa demisioneze, ar trebui sa plece, ar trebui sa intre in inchisoare pentru tot restul vietii”, a declarat un protestatar citat de Deutsche Welle.

In functie din 2013, Rama a castigat trei alegeri consecutive. Partidul Democrat al fostului prim-ministru Sali Berisha a organizat, de asemenea, proteste in parlament in ultima saptamana, dupa ce un oficial al partidului, Ervin Salianji, a fost incarcerat pentru „marturie falsa”.

Partidul sustine ca acest caz este motivat politic. Democratii cer, de asemenea, eliberarea lui Berisha din arestul la domiciliu. Fostul prim-ministru a fost retinut la domiciliu inca de anul trecut, fiind acuzat de „coruptie pasiva”.

Atat SUA, cat si Uniunea Europeana (UE) au indemnat opozitia sa se angajeze in dialog cu guvernul, afirmand ca violenta nu va ajuta tara sa se integreze in bloc.

In cursul acestei luni, Albania va incepe discutiile cu UE cu privire la modul in care tara se aliniaza cu aceasta in ceea ce priveste statul de drept, functionarea institutiilor democratice si lupta impotriva coruptiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: