Cuba ramane alaturi de Rusia, a depus oficial o cerere de aderare la BRICS

externe

Cuba a facut o cerere oficiala de a se alatura BRICS ca „tara partenera”, a anuntat directorul general pentru relatii bilaterale al Ministerului Afacerilor Externe al Cubei, Carlos Pereira, relateaza Ukrinform.

Potrivit acestuia, cererea a fost transmisa intr-o scrisoare catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, in calitate de lider al tarii care prezideaza BRICS in acest an.

Anterior, mass-media a scris ca Putin a trimis o invitatie liderului Cubei, Miguel Diaz-Canel, sa participe la intalnirea sefilor de stat BRICS. Rusia se asteapta ca delegatia cubaneza sa participe la summitul acestei organizatii de la Kazan in perioada 22-24 octombrie.

BRICS poarta numele membrilor sai fondatori – Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud. La inceputul acestui an, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia si Egipt s-au alaturat organizatiei. Arabia Saudita a fost invitata sa se alature, dar nu a facut-o inca.

In august, Azerbaidjan a depus o cerere de admitere.

In plus, Turcia si-a exprimat interesul de a adera la BRICS. Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Hakan Fidan, a declarat ca interesul Turciei de a adera la BRICS este datorat lipsei de progres in aderarea Turciei la Uniunea Europeana.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus ca intrarea tarii in organizatii precum BRICS si ASEAN va schimba „aritmetica regiunilor”, dar asta nu inseamna renuntarea la apartenenta la NATO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: