Rascoala in AUR, se rupe partidul. Tarziu il acuza pe Simion de „porniri dictatoriale”: „Numerosi colegi ai nostri au fost umiliti la scena deschisa”

politica

Claudiu Tarziu, europarlamentare, zece mandate, migratie. AUR

Europarlamentarul AUR Claudiu Tarziu, membru in conducerea partidului, le solicita membrilor partidului sa se ridice impotriva presedintelui George Simion. 

„Cifrele obtinute la locale si europarlamentare sunt o rusine pentru potentialul nostru si mai ales pentru momentul politic extraordinar pe care l-am ratat cu brio”, sustine Tarziu intr-o scrisoare adresata Biroului National de Conducere.

„Un lant de evenimente si decizii gresite, cand nu de-a dreptul stupide, a uluit majoritatea sustinatorilor AUR in lunile care au trecut: casele de 35 de mii de euro, vestile tulburatoare despre alianta cu USR, nevalidarea unor candidati alesi in consilii locale si judetene, nominalizarea pe spranceana a candidatilor pentru Parlament si, nu in ultimul rand, secretomania care invaluie orice hotarare la nivelul partidului”, mai acuza Tarziu.

„Daca un lider isi poate pierde partial sau total reperele morale si respectul pentru legalitate in momente de mare intensitate politica, apropiatii si colaboratorii au datoria sa-l readuca cu picioarele pe pamant, nu sa ii stimuleze pornirile dictatoriale”, mai sustine Tarziu.

Scrisoarea integrala a lui Tarziu

„Catre membrii Biroului National de Conducere al Partidului A.U.R. 7 octombrie 2024

Stimati colegi,

Va scriu pentru ca suntem intr-un moment extrem de important si de dificil, deopotriva pentru partidul nostru si pentru natiunea noastra. Asa incat, va rog sa cititi, cu rabdare, pana la capat si sa actionati in consecinta. Procedez ca orice om de buna-credinta, care incearca sa rezolve o problema grava in interiorul unei organizatii, dar mai ales asa cum ne invata Biserica. Cand vrei sa indrepti pe cineva, intai vorbesti cu el, daca nu are efect, discuti cazul in parohie, iar daca nici asta nu ajuta, il dezavuezi public.

Cu scrisoarea de fata, am ajuns la al doilea pas, dupa ce le-am atras atentia colegilor care conduc executiv partidul, in repetate randuri, asupra faptului ca trebuie sa revenim la valorile si principiile noastre, la calea politica asumata prin statut, doctrina si program, precum si sa pazim legalitatea actiunilor noastre. Din responsabilitate pentru soarta acestui partid, pe care l-am fondat alaturi de George Simion, din datoria fata de cei care si-au pus sperantele in noi si din respect pentru propria mea conditie morala, lansez un semnal de alarma pe care va cer sa-l judecati din perspectiva proprie.

Ne apropiem cu inconstienta de finalul unui an electoral dezastruos, iar dimensiunile catastrofei sunt inca greu de estimat. De la imaginea gruparii ”extremiste” (de extrema urgenta – i-am zis eu), anti- sistem, care dadea fiori tuturor rebuturilor politice care au condus Romania in ultimii 34 de ani, am ajuns, in doar cateva luni, in postura unui partid minor, fara busola, imprevizibil chiar si pentru membrii sai si complet irelevant in orizontul politic al viitorului mandat.

Sa privim cu luciditate fotografia momentului: in alegerile locale si europarlamentare de anul acesta am fost calcati in picioare de cele doua partide care au distrus Romania in ultimii patru ani. Valul de revolta care a maturat toata Europa si care a adus la putere partidele suveraniste si conservatoare s-a transformat intr-o unduire aproape insesizabila pe malul romanesc.

Au fost Nicu si Marcel geniali, atotputernici sau invincibili? Nicidecum. Romanii revoltati nu au avut cu cine sa voteze! Pe tradatorii acestei tari i-a tinut la putere teama romanilor ca ar putea vota niste zurbagii incoerenti, fara expertiza si fara experienta. Impertinenta cu care am nominalizat la Primaria Bucuresti un cvasi-necunoscut (ale carui merite personale incontestabile nu intra in discutie aici) le-a indicat oamenilor dornici de schimbare fie ca rezerva de cadre a AUR este zero, fie ca asista la un blat politic condamnabil.

Nebunia nominalizarilor in teritoriu a generat toata gama de reactii, de la furie si dezgust pana la rasete batjocoritoare. Faptele sunt prea recente ca sa mai necesite o argumentare suplimentara. Marturisesc ca m-am abtinut de la reactii categorice in speranta ca toata strategia are o logica ascunsa, pe care nu o cunoaste decat autorul. Logica a fost in valoare de 9%.

Ne-am avantat in cea mai importanta batalie politica pentru misiunea noastra de partid suveranist – alegerile europarlamentare – cu Mihai Viteazul, Stefan cel Mare si Vlad Tepes. Nimic despre Schengen, politici comerciale, energie, green deal, politici de gen s.a.m.d. Acolo unde romanii ar fi avut cea mai mare nevoie de patrioti am marcat un uluitor 15%.

Am avertizat din timp asupra abordarii gresite a campaniei, dar fara efectul scontat. Pentru idealisti si fanatici, trebuie sa spunem foarte clar: cifrele obtinute la locale si europarlamentare sunt o rusine pentru potentialul nostru si mai ales pentru momentul politic extraordinar pe care l-am ratat cu brio.

Nu am avut nici puterea, nici decenta de a analiza la nivelul partidului acest esec, pentru a trage invatamintele cuvenite. O tentativa a mea de pune in discutie subiectul in BNC s-a soldat cu atitudinea triumfalista, de nimic justificata, transmisa majoritatii membrilor BNC de catre presedintele partidului. Si s-a trecut repede la altceva. Vedeti bine, ne asteptau provocari majore: cursa pentru Presedintie si asaltul electoral pentru Parlament.

Fiecare saptamana scursa din iunie si pana acum ne-a mai taiat din emotii. Astazi, pentru oamenii cu un dram de gandire, suntem in asteptarea unor rezultate cel mult modeste, daca ne raportam la sondajele de acum un an. Gradul de incredere a membrilor de partid in conducerea centrala si in strategia politica promovata de la Bucuresti este zero. Daca inca mai visati la ˝spiritul AUR˝, revedeti imaginile cu lansarea ˝candidatilor˝ pentru parlamentare, de la Arenele Romane, unde numerosi colegi ai nostri au fost umiliti la scena deschisa, intr-un scenariu de marketing politic care n-a pacalit pe nimeni. Priviti scaunele goale si mai ales fetele participantilor. Murmurele de dezaprobare de dupa inchierea brusca a evenimentului le veti fi auzit cei care ati fost prezenti.

Acrobatiile politice executate in ultimul an nu sunt miscari geniale, pentru ca nu au produs rezultate spectaculoase. Un lant de evenimente si decizii gresite, cand nu de-a dreptul stupide, a uluit majoritatea sustinatorilor AUR in lunile care au trecut: casele de 35 de mii de euro, vestile tulburatoare despre alianta cu USR, nevalidarea unor candidati alesi in consilii locale si judetene, nominalizarea pe spranceana a candidatilor pentru Parlament si, nu in ultimul rand, secretomania care invaluie orice hotarare la nivelul partidului.

Merita sa amintim aici si filmuletul de neuitat cu liderul partidului catapultat peste o bariera de catre un ”bombardier”. De la confruntarile cu jandarmi in timpul marilor mitinguri de protest de acum cativa ani, astazi am ajuns sa ne promovam cu incidente cu iz interlop. Strategie… Constat ca selectia si nominalizarea candidatilor pentru alegerile parlamentare se face arbitrar, intr-un cadru nestatutar si intr-o formula restransa, informala.

Listele de candidati se depun fara semnatura mea, care este obligatorie conform statutului. Intreg procesul decizional este restrans la nivelul presedintelui de partid si se pune in practica prin directive verbale, nediscutate in structurile de partid si neadoptate legal. Daca un lider isi poate pierde partial sau total reperele morale si respectul pentru legalitate in momente de mare intensitate politica, apropiatii si colaboratorii au datoria sa-l readuca cu picioarele pe pamant, nu sa ii stimuleze pornirile dictatoriale.

Supunerea oarba nu inseamna nici disciplina, nici atasament fata de partid. Se numeste slugarnicie, si este forma cea mai dezonoranta de tradare a interesului general.

Ce este de facut?

Intr-un moment atat de important pentru viitorul nostru politic, va somez sa reveniti deindata la cadrul legal si sa va indepliniti sarcinile in conformitate cu procedurile statutare. Redati structurilor de partid atributiile si prerogativele cu care au fost investite si treceti toate deciziile prin filtrul legal si moral al acestor instante.

Suntem la cateva saptamani distanta de un moment care va influenta decisiv viitorul acestui partid. Cu structuri locale care functioneaza semi-clandestin, cu un activ de partid dezamagit si revoltat pentru tratamentul la care a fost supus in ultimii ani, cine va pazi sectiile de vot in decembrie? Oamenii din teritoriu care nu mai vor sa auda de AUR? Membrii si candidatii care au fost mintiti pana in ultima clipa si dati la o parte la alegerile locale? Liderii alungati in mod dezonorant din partid si care acum asteapta momentul marii razbunari?

Stimati colegi,

Momentele de cumpana sunt ocazii uriase pentru oamenii inteligenti. Avem sansa de a ne recunoaste greselile, de a face o analiza lucida si de a schimba lucrurile rapid si eficient. Acesta poate fi punctul de trecere la o noua etapa de evolutie a partidului sau momentul unei prabusiri fara speranta.

Daca vrem sa schimbam ceva cu adevarat, o putem face in aceasta saptamana. Inca mai este timp pentru a elibera adeverintele de membri colegilor alesi locali pe care partidul a refuzat sa-i valideze in mod abuziv si care totusi si-au depus dosarele spre validare. Ne vom scuti de procese pe care le vom pierde, de risipirea de resurse, de scandaluri publice interminabile si, mai ales, vom face dreptate. Daca nu facem dreptate in interiorul partidului, cum vom face pentru toti romanii?

Inca mai este timp pentru a alcatui listele de candidati la parlamentare care sa redea speranta alegatorilor nostri si care sa ne ajute la obtinerea unor rezultate mai bune. Intre promisiunile noastre si persoanele propuse pe liste este nevoie de o perfecta concordanta, ca sa recapatam increderea unei parti din electorat care ne-a abandonat pe drum.

Inca mai este timp pentru a reface strategia electorala, astfel incat sa convingem o mare parte dintre romani ca avem solutii si oameni pregatiti sa le implementeze. Sunt gata sa dau totul pentru succesul acestui proces si sa las deoparte tot ceea ce m-a revoltat, doar cu speranta ca vom regasi impreuna spiritul si forta cu care am fondat aceasta miscare.

Nu ratati aceasta oferta si organizati degraba un calendar de intalniri, cu prezenta fizica si online, in cadrul carora sa reparam ce s-a stricat si sa clarificam calea de urmat.

Acelasi frate al vostru,

Claudiu Tarziu”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: