UE a aprobat un imprumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, prin utilizarea activelor rusesti inghetate

externe

UE, Ucraina, imprumut, active rusesti inghetate

Tarile Uniunii Europene au aprobat un plan fara precedent de a emite un imprumut de 35 de miliarde de euro (37,2 miliarde de dolari) pentru a sprijini economia ucraineana distrusa de razboi, folosind drept garantie activele imobilizate ale Bancii Centrale a Rusiei.

Potrivit Kyiv Independent, acordul face parte dintr-o initiativa mai ampla a G7 de a oferi un ajutor de 45 de miliarde de euro (50 de miliarde de dolari) Kievului, care se lupta sa contracareze o noua ofensiva rusa care a afectat grav infrastructura sa energetica.

Conform planului G7, profiturile din activele inghetate ale Rusiei vor fi utilizate treptat pentru rambursarea imprumutului de mai multe miliarde de euro. Oficialii UE au declarat ca imprumutul de 35 de miliarde de euro va fi „nespecificat”, permitand Ucrainei flexibilitate maxima in ceea ce priveste modul de cheltuire a fondurilor. UE se asteapta sa inceapa distribuirea banilor la inceputul anului viitor.

Acordul, la care au ajuns ambasadorii UE la 9 octombrie, urmeaza anuntului Ungariei ca va bloca o reforma-cheie a sanctiunilor pana dupa alegerile prezidentiale din SUA din 5 noiembrie.

Amendamentul propus va prelungi perioada de reinnoire a sanctiunilor privind activele inghetate ale Rusiei – evaluate la aproximativ 210 miliarde EUR in UE – de la sase luni la 36 de luni. Spre deosebire de imprumut, care a fost adoptat cu majoritate calificata, modificarile la legile privind sanctiunile necesita aprobare unanima.

„Credem ca aceasta chestiune ar trebui sa fie decisa – prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei – dupa alegerile din SUA. Aceasta a fost pozitia Ungariei”, a declarat Mihaly Varga, ministrul de finante al Ungariei, la 8 octombrie, dupa o reuniune ministeriala la Luxemburg, potrivit Euronews.

Perioada mai lunga de reinnoire urmareste sa faca proiectul mai previzibil si sa abordeze preocuparile exprimate de aliatii G7, in special de SUA, care se tem ca un singur membru al UE ar putea bloca sanctiunile, debloca activele si perturba intregul plan. Aceste temeri vizeaza in principal Ungaria, cunoscuta pentru blocarea sanctiunilor in schimbul unor concesii controversate.

Conform planului G7, profiturile generate de activele inghetate vor fi utilizate pentru rambursarea treptata a banilor imprumutati Ucrainei. In cazul in care aceste profituri nu vor mai fi accesibile, Occidentul va fi responsabil pentru acoperirea costurilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: