OpenAI anunta ca a depistat foarte multe entitati malefice care ii folosesc platforma pentru a perturba alegerile in intreaga lume: „Postari generate de inteligenta articiala”

externe

Kremlin

OpenAI devine din ce in ce mai mult o platforma pentru entitatile care doresc sa influenteze alegerile democratice de pe tot globul, relateaza CNBC.

Intr-un raport de 54 de pagini publicat miercuri, creatorul ChatGPT a afirmat ca a intrerupt „mai mult de 20 de operatiuni si retele inselatoare din intreaga lume care au incercat sa ne foloseasca modelele”. Operatiunile au variat de la articole de pe site-uri web generate de inteligenta artificiala pana la postari pe retelele sociale de catre conturi false.

Raportul OpenAI este dat publicitatii cu mai putin de o luna inainte de alegerile prezidentiale din SUA.

Este insa un an important pentru alegeri la nivel mondial, avand loc scrutinuri care afecteaza peste 4 miliarde de oameni din peste 40 de tari. Cresterea continutului generat de inteligenta artificiala a condus la ingrijorari serioase de dezinformare legate de alegeri, numarul de deepfake care au fost create crescand cu 900% de la an la an, potrivit datelor de la Clarity, o firma de invatare automata.

Dezinformarea in alegeri nu este un fenomen nou. A fost o problema majora care dateaza din campania prezidentiala a SUA din 2016, cand actorii rusi au gasit modalitati ieftine si usoare de a raspandi continut fals pe platformele sociale. In 2020, retelele de socializare au fost inundate de informatii false despre vaccinurile Covid si frauda electorala.

OpenAI a scris in raportul sau ca utilizarile AI legate de alegeri „au variat in complexitate de la simple solicitari de generare de continut pana la eforturi complexe, in mai multe etape, de a analiza si a raspunde la postarile de pe retelele sociale”. Continutul din retelele de socializare s-a referit in principal la alegerile din SUA si Rwanda si, intr-o masura mai mica, la alegerile din India si UE, a transmis OpenAI.

La sfarsitul lunii august, o operatiune iraniana a folosit produsele OpenAI pentru a genera articole si comentarii pe retelele sociale despre alegerile din SUA, precum si alte subiecte, dar compania a spus ca majoritatea postarilor identificate au primit putine aprecieri, distribuiri si comentarii.

In iulie, compania a interzis conturile ChatGPT in Rwanda care publicau comentarii legate de alegeri pe X. Si in mai, o companie israeliana a folosit ChatGPT pentru a genera comentarii pe retelele sociale despre alegerile din India. OpenAI a scris ca a reusit sa rezolve cazul in mai putin de 24 de ore.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: