Noul guvern francez ii va impozita drastic pe bogati, vizand totodata reducerea cheltuielilor publice cu 41 de miliarde de euro

externe

Michel Barnier, taxe, bogati, Franta

Noul guvern francez va stabili planuri de reducere a cheltuielilor publice si de majorare a taxelor pentru companiile si gospodariile cele mai bogate din Franta, intr-un buget conceput pentru a raspunde preocuparilor legate de datoria „colosala” a Frantei .

Michel Barnier, noul prim-ministru numit, a publicat un proiect de lege joi seara, citat de Politico, prin care noua administratie intentioneaza sa reinjecteze 60,6 miliarde de euro in bugetul statului, mai ales prin reduceri de cheltuieli. Cresterile de taxe pentru intreprinderi si pentru cele mai bogate gospodarii din Franta vor fi, de asemenea, parti majore ale pachetului, potrivit documentului.

De cand presedintele francez l-a numit luna trecuta, Barnier a facut ca punerea in ordine a finantelor Frantei sa fie o prioritate de varf, promitand actiuni pentru a aborda deficitul bugetar anual al tarii si pentru a respecta regulile UE de cheltuieli pana in 2029 . Franta se confrunta la Bruxelles cu o asa-numita procedura de deficit excesiv si are pana la 31 octombrie sa stabileasca un plan credibil de reducere a deficitului bugetar pentru urmatorii ani.

Potrivit documentului de la Trezoreria Franceza, planul include 19,4 miliarde de euro in majorari de taxe si 41,3 miliarde de euro in reduceri de cheltuieli. Eliminarea anumitor credite fiscale sau reduceri de taxe planificate vor fi clasificate ca parte a reducerilor de cheltuieli.

Intr-un efort de a evita tulburarile sociale, o parte semnificativa a poverii fiscale va cadea asupra companiilor, care se asteapta sa contribuie cu aproximativ 13,6 miliarde EUR la planul de reducere a deficitului numai prin impozite. Aceasta include 8,5 miliarde de euro printr-o „taxa exceptionala pe profiturile marilor companii”. Se preconizeaza ca vor veni 2 miliarde de euro in plus din majorari de taxe despre care ministrul junior al bugetului, Laurent Saint-Martin, a spus ca i-ar afecta doar pe „cei mai bogati” – doar 0,3% din gospodariile franceze .

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: