Si-a gasit „nasul”: un angajat al CFR, retinut dupa ce a luat mita de la 16 candidati care urmau sa sustina examenul pentru a deveni „sefi de tren”

news

mita, CFR, examen, sef de tren, Iasi

Doi conductori de tren au fost retinuti de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, pentru dare si, respectiv, luare de mita. Operatorul feroviar de stat a anuntat joi seara, printr-un comunicat, ca in cursul zile doi angajati ai Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Calatori Iasi au fost retinuti de procurori, unul pentru dare si celalalt pentru luare de mita.

Faptele ar fi avut loc in luna septembrie 2024, inaintea unui examen de absolvire a unui curs de formare profesionala.

Prin referatul intocmit joi de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi s-a propus arestarea preventiva a inculpatului R.G., cercetat in stare de retinere, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

„In dimineata zilei de 24.09.2024, in jurul orei 09:13, la parter, in zona usii de acces in incinta cladirii C.N.C.I.F. Iasi, inculpatul R.G., conductor de tren si cursant al programului de formare profesionala Sef Tren, a dat, in mod direct, inculpatului P.B., instructor regional in cadrul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Calatori IASI si membru al comisiei de examinare pentru sustinerea examenului de absolvire al cursului desfasurat in perioada 24.09.2024-25.09.2024, pentru sine suma de 400 lei, iar pentru ceilalti cursanti, in calitate de reprezentant, suma de 6000 lei (in total suma de 6400 lei) stransa in ziua examenului de la candidatii repartizati pentru evaluare in data de 24.09.2024 (suma de 400 lei/candidat) in legatura cu indeplinirea contrara a atributiilor de serviciu ale angajatului Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Calatori Iasi inscrise in fisa postului la contractul individual de munca constand in evaluarea in mod fraudulos a competentelor profesionale ale candidatilor la functia de sef tren pe durata desfasurarii examenului de absolvire si autorizare in functia de sef de tren”, arata procurorii.

In ceea ce il priveste pe inculpatul P.B., el este cercetat in stare de retinere, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Si in cazul lui, procurorii cer arestarea preventiva.

„In dimineata zilei de 24.09.2024, in jurul orei 09:13, la parter, in zona usii de acces in incinta cladirii C.N.C.I.F. Iasi, inculpatul P.B., instructor regional in cadrul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Calatori IASI si membru al comisiei de examinare numit prin dispozitie, a primit suma de 6400 lei in mod direct, pentru sine, de la inculpatul R.G., in calitate de reprezentant al celor 16 cursanti (suma de 400 lei/cursant) in legatura cu indeplinirea contrara a atributiilor de serviciu ale angajatului Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Calatori Iasi inscrise in fisa postului si actul aditional la contractul individual de munca, constand in evaluarea in mod fraudulos a competentelor profesionale ale candidatilor pe durata desfasurarii examenului de absolvire a cursului si de autorizare in functia de sef de tren prin ajutarea acestora in darea raspunsurilor corecte la intrebarile la testul grila Solomon pe durata completarii la calculator, printr-o evaluare superficiala la proba orala in cazul in care urmau a fi evaluati doar de acest membru al comisiei ori prin nesustinerea probelor orale si practice ale examenului”, se precizeaza in comunicatul transmis de procurorii ieseni.

Pentru identificarea si prinderea autorilor infractiunilor mai sus aratate, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a beneficiat de sprijinul prompt al lucratorilor din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Iasi.

Facem precizarea ca propunerea formulata sau luarea unor masuri procesuale, asa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedura penala, nu pot, in nici o situatie, sa infranga prezumtia de nevinovatie”, se arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: