Nu le mai place razboiul. Aproape jumatate dintre rusi spun ca razboiul impotriva Ucrainei a cauzat mai mult rau decat bine

externe

moscova, rusia

Potrivit unui sondaj recent, numarul rusilor care cred ca invazia Ucrainei de catre Rusia a cauzat mai mult rau decat bine a crescut, relateaza Kyiv Post.

In septembrie, 47% dintre rezidentii rusi au declarat ca au vazut mai mult rau in razboi, comparativ cu 41% in mai 2023, a constatat un sondaj al Centrului Levada.

Ponderea celor care au spus ca cred ca asa-numita „operatiune militara speciala” a Rusiei in Ucraina a adus mai multe beneficii a scazut de la 38% la 28%.

Potrivit sondajului, 72% dintre respondenti ar sustine o decizie a presedintelui rus Vladimir Putin de a pune capat conflictului cu Ucraina in aceasta saptamana, o crestere cu 10 puncte procentuale fata de mai 2023. Cu toate acestea, daca Putin ar opri conflictul si ar returna teritoriile ocupate, doar aproximativ o treime (31%) ar sprijini o astfel de decizie, a constatat sondajul.

Nemultumirea fata de rezultatele razboiului este exprimata cel mai adesea de femei (55%), tinerii sub 24 de ani (55%), locuitorii oraselor mici cu populatie sub 100.000 (52%) si cei care cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita (77%), a constatat sondajul.

Majoritatea acestor persoane (52%) si-au explicat pozitia afirmand ca razboiul a dus la moarte, suferinta si durere pentru multi oameni. Sondajul a constatat ca 21% au mentionat pierderi in armata rusa, iar 7% au vorbit despre victimele din randul populatiei civile.

Dintre rusii nemultumiti, 18% au indicat deteriorarea economica a tarii, inclusiv cresterea preturilor si cheltuieli masive pentru razboi, in timp ce 7% au subliniat inrautatirea relatiilor internationale, iar 5% si-au exprimat nemultumirea fata de sanctiuni. In general, 13% dintre rusi considera orice razboi daunator.

In august 2024, pe fondul unui atac asupra regiunii Kursk, proportia celor care sustin negocierile de pace a scazut de la 58% in iulie la 50%. Cu toate acestea, in septembrie, aceasta cifra a revenit usor la 54%, in timp ce numarul celor care sustin continuarea actiunilor militare a scazut la 39%.

Conditiile dorite pentru semnarea unui acord de pace intre rusi sunt schimbul de prizonieri de razboi intre Rusia si Ucraina, sustinut de 87% dintre respondenti (o crestere cu sase puncte fata de august 2023), si o incetare imediata a focului, favorizata de 60% (o crestere de 15 puncte din mai 2023).

Rezultatele sondajului indica faptul ca rusii se plictisesc treptat de razboi, a declarat directorul Centrului Levada, Denis Volkov, intr-un comentariu pentru Agenstvo. Cu toate acestea, el a spus ca nu exista „schimbari dramatice” in sentimente, deoarece majoritatea rusilor pot continua „sa-si vada de viata privata”.

Sondajul Levada Center a fost realizat in perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2024, utilizand un esantion reprezentativ de populatii urbane si rurale, acoperind 1.606 persoane cu varsta de 18 ani si peste. Sondajul a fost realizat in 137 de zone populate din 50 de regiuni ale Rusiei prin interviuri personale la casele respondentilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: