Guvernatorul regiunii ruse Vologda prezinta noua statuie a lui Stalin pentru a „onora” istoria. Are in plan si ridicarea unei statui a lui Ivan cel Groaznic

externe

Un nou monument in cinstea liderului erei sovietice, Iosif Stalin, urmeaza sa fie ridicat in curand intr-un oras din nord-vestul Rusiei, in urma a ceea ce guvernatorul regional a spus ca sunt „apeluri din partea cetatenilor”, potrivit Reuters.

Guvernatorul Vologdei, Georgi Filimonov, a publicat vineri un videoclip care arata muncitorii facand ultimele retusuri la o statuie in marime naturala a conducatorului de origine georgiana, care a condus Uniunea Sovietica cu o mana de fier din 1924 pana la moartea sa in 1953.

Filimonov, care a fost numit in functie anul trecut de presedintele Vladimir Putin, a declarat ca statuia va fi ridicata in orasul istoric Vologda, care are o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori si se afla la aproximativ 450 km nord de Moscova.

„Aceasta decizie a fost declansata de apeluri ale cetatenilor catre noi”, a scris Filimonov pe canalul sau Telegram.

El a spus ca statuia va fi asezata langa o casa in care Stalin a locuit intre 1911 si 1912, cand a fost exilat in provincie pentru activitate sa revolutionara.

Stalin a condus industrializarea rapida si victoria asupra Germaniei naziste in Al Doilea Razboi Mondial, dar a fost si responsabil pentru moartea a milioane de oameni in epurari politice, lagare de munca si foamete, potrivit istoricilor.

Multe statui si busturi ale lui Stalin au fost indepartate dupa moartea acestuia, dar razboiul din Ucraina – pe care Putin il prezinta ca o batalie existentiala asemanatoare luptei impotriva nazistilor – a dus la ridicarea in unele locuri a unor noi memoriale.

In postarea sa, Filimonov parea sa anticipeze criticile. „Cu toata intelegerea cuvenita a interpretarii ambigue a rolului (acestei) personalitati, trebuie sa recunoastem marile realizari, sa cunoastem istoria tarii noastre, sa o onoram si sa fim mandri de ea”, a scris el.

Videoclipurile publicate anterior de Filimonov demonstreaza o afinitate pentru liderii sovietici, iar fotografiile sefilor politiei secrete Lavrenti Beria si Felix Dzerjinski atarna pe peretii biroului sau. Guvernatorul a numit drept „conceptual” un tablou in care da mana cu Stalin si care atarna in camera lui de primire.

Guvernatorul a mai spus vineri ca exista planuri pentru instalarea unui monument inchinat lui Ivan al IV-lea, cunoscut sub numele de Ivan cel Groaznic, un tar rus din secolul al XVI-lea sub care a inceput constructia Kremlinului din Vologda. Domnia sa a fost marcata de epurari violente ale nobilimii ruse si de razboaie esuate impotriva Suediei si Poloniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: