Daune de 50 de miliarde de dolari, in urma urganului Milton. Saisprezece morti si doua milioane de locuinte fara curent

externe

uragan Milton, categoria 5, Florida

Peste doua milioane de locuinte erau fara curent electric in Florida vineri seara, dupa trecerea uraganului Milton, care a facut cel putin 16 morti si a cauzat pagube de aproximativ 50 de miliarde de dolari, transmite AFP, conform Agerpres.

„Nu am cunoscut cel mai rau scenariu, dar am fost loviti puternic”, a declarat Ron DeSantis, guvernatorul acestui stat din sud-estul Statelor Unite, lovit deja la sfarsitul lunii septembrie de un alt uragan puternic, Helene, care a ucis cel putin 237 de persoane, dintre care 15 in Florida.

„Specialistii estimeaza ca (Milton) a provocat daune de aproximativ 50 de miliarde de dolari”, a declarat vineri presedintele american Joe Biden, care va vizita duminica regiunea afectata.

Saisprezece persoane si-au pierdut viata in mai multe comitate, potrivit autoritatilor locale, cel mai afectat fiind Saint Lucie (sase morti), pe coasta de est a peninsulei.

Aceasta zona, ca si altele, a fost puternic lovita de tornade care s-au format chiar inainte ca uraganul sa atinga uscatul in apropiere de Sarasota, miercuri seara.

Milton a traversat apoi peninsula spre est in timpul noptii, ajungand in Atlantic.

Florida, al treilea stat american ca populatie (22 de milioane de locuitori), este frecvent afectat de uragane. Dar schimbarile climatice, incalzirea marilor fac mai probabila intensificarea lor rapida si cresc riscul producerii unor fenomene mai puternice, potrivit oamenilor de stiinta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: