L-au dat de gol: Kremlinul a confirmat ca Donald Trump a trimis Rusiei teste Covid-10, dupa ce fostul presedinte a negat categoric acest lucru

externe

Donald Trump, teste Covid, Vladimir Putin, confirmare, Kremlin

Rusia a confirmat ca Donald Trump a trimis Kremlinului mostre de teste Covid-19 in primele zile ale pandemiei, dupa ce dezvaluirile din noua carte a jurnalistului veteran Bob Woodward au ridicat noi intrebari cu privire la relatia fostului presedinte american cu liderul rus Vladimir Putin.

Administratia Trump „ne-a trimis mai multe mostre de kituri de testare”, a declarat joi reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, sustinand in linii mari afirmatia lui Woodward. Interventia sa vine dupa ce Trump a negat afirmatiile, spunand ca au fost „false”.

Legendarul reporter Woodward a scris in cea mai recenta carte a sa, „War”, ca Trump „i-a trimis in secret lui Putin o multime de aparate de testare Covid pentru uz personal”.

„Te rog sa nu spui nimanui ca mi le-ai trimis mie”, i-a spus Putin lui Trump, potrivit lui Woodward. „Nu-mi pasa”, a raspuns Trump. „Bine.” „Nu, nu”, a spus Putin. „Nu vreau sa spui nimanui pentru ca oamenii se vor supara pe tine, nu pe mine. Nu le pasa de mine”.

Peskov nu a confirmat daca acele teste au fost sau nu in mod special pentru uzul propriu al lui Putin, asa cum scrie Woodward. Secretarul de presa al Kremlinului a declarat: „La acea vreme, pandemia incepea, iar situatia era foarte dificila pentru toate tarile.

„Desigur, initial, toate tarile au incercat sa faca schimb de transporturi de ajutoare intre ele”, a continuat el. „La acea vreme, am trimis un transport de ventilatoare in Statele Unite, iar americanii ne-au trimis mai multe mostre de truse de testare, deoarece acestea erau practic articole unice. Multe tari faceau la fel”.

Raspunsul Kremlinului contrazice negarea categorica de catre Trump a afirmatiilor lui Woodward, transmite CNN.

„El este un povestitor. Unul prost. Si si-a pierdut mintile”, a declarat Trump marti pentru ABC News despre Woodward. Intr-o declaratie, purtatorul de cuvant al lui Trump, Steven Cheung, a declarat ca Trump nu i-a dat lui Woodward „absolut niciun acces” pentru carte. „Niciuna dintre aceste povesti inventate de Bob Woodward nu este adevarata”, a spus el.

Citand un consilier al lui Trump, Woodward a mai relatat ca au existat „poate pana la sapte” convorbiri intre Trump si Putin de cand Trump a parasit Casa Alba in 2021. Peskov a negat aceste afirmatii, spunand: „Nu este adevarat; nu s-a intamplat”. Trump a negat, de asemenea, aceste afirmatii pentru ABC News.

Primele saptamani frenetice ale pandemiei Covid-19 au condus la o deschidere diplomatica pentru Putin; Casa Alba a lui Trump a fost criticata la acea vreme pentru ca a cumparat materiale medicale de la Moscova, o miscare care a fost descrisa de experti ca un castig propagandistic pentru Kremlin.

Administratia Trump a cheltuit, de asemenea, 200 de milioane de dolari pentru a trimite mii de ventilatoare in intreaga lume, incepand cu cateva saptamani dupa ce fostul presedinte a prezentat America drept „regele ventilatoarelor”, dar fara nicio modalitate stabilita de a le localiza, a constatat intr-un raport Government Accountability Office. Rusia a fost printre tarile care au primit aceste ventilatoare.

Afirmatiile lui Woodward pun din nou sub semnul intrebarii relatia lui Trump cu Putin, cu cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale din SUA.

Acestea au fost rapid preluate de candidatul democrat si vicepresedinte Kamala Harris, care a declarat intr-un interviu cu Howard Stern: „Oamenii mureau cu sutele. Toata lumea se straduia sa obtina aceste kituri (de testare) … si acest tip care a fost presedinte al Statelor Unite le trimite Rusiei? Catre un dictator criminal, pentru uzul sau personal?”

La randul sau, Trump a continuat sa vorbeasca cu drag despre relatia sa cu Putin, a carui invazie a Ucrainei in februarie 2022 l-a facut un paria printre liderii occidentali.

„M-am inteles bine cu el. Sper sa ma inteleg bine cu el din nou”, a declarat Trump in timpul unui interviu pe X cu miliardarul Elon Musk. Trump a adaugat ca a te intelege bine cu liderii mondiali puternici „este un lucru bun”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: